FAQ

Często zadawane pytania:

Od kiedy można podawać kaszki HELPA?

Nasze kaszki są produktami ogólnego przeznaczenia żywieniowego – tak jak klasyczne ekologiczne kasze w sklepie. Nie mają dedykowanego wieku bo są produktem naturalnym i przeznaczonym dla wszystkich niezależnie od wieku, dla całych rodzin.

Moment podania trzeba uzależnić od dziecka, mając na uwadze fakt ze kaszki nie są papką ale mają konsystencję zbliżoną do kaszy manny (ale nie zawierają pszenicy, lecz grykę, proso, owies i inne polskie tradycyjne zboża).

Czy trzeba gotować kaszkę?

Kaszki HELPA są rozdrobnioną, prawdziwą kaszą – należy je ugotować. Na każdym opakowaniu znajduje się instrukcja – wystarczy 2-3minuty gotowania. Film przedstawiający przygotowanie kaszki z owocami znają Państwo na dole zakładki CZARY MAMY

Moje dziecko ma 5 miesięcy, czy mogę podać mu kaszki HELPA?

Z naszej strony, lekarza i dietetyka, polecamy rozszerzanie diety po skończonym 6 miesiącu.

Jak przygotować kaszkę HELPA na mleku modyfikowanym?

Należy pamiętać, że sztucznej mieszanki nie można gotować! Są dwa sposoby by przygotować kaszkę HELPA z mieszanką:
– ugotować kaszkę według przepisu na opakowaniu, poczekać aż kaszka ostygnie, dodać odpowiednią ilość mieszanki w proszku i dokładnie wymieszać.
– ugotować kaszkę redukując ilość użytej wody. Do gotowej, przestudzonej kaszki dolać przygotowaną wcześniej mieszankę.

Czy mają Państwo w ofercie kaszki bezglutenowe?

Nie posiadamy w ofercie produktów certyfikowanych przekreślonym kłosem. Naturalnie bezglutenowe są kaszki: jaglana, z komosy ryżowej i prosa oraz jaglano-gryczana z amarantusem. Są one produktem zbóż, które z natury nie posiadają glutenu. Kaszki te zawierają jednak gluten, jako zanieczyszczenie z przetwarzania i pakowania razem ze zbożami glutenowymi.