Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Chmura tagów
Dieta roślinna - zalety i zagrożenia 0
Dieta roślinna - zalety i zagrożenia

Dieta wegetariańska i wegańska dla dzieci - wady i zalety 

Od kilkunastu lat obserwujemy wzrost zainteresowania dietami roślinnymi na całym świecie.

Coraz więcej osób wybiera ten styl żywienia ze względu na zdrowie, dbanie o planetę oraz z troski o zwierzęta. Idealnym wykładnikiem popularności diet roślinnych jest rosnąca ilość produktów dedykowanych weganom na sklepowych półkach, a także zwiększone zainteresowanie  wegańskimi restauracjami, które oferują roślinne dania kuchni z całego świata. Na dietę roślinną otwierają się także popularne sieciówki, gdzie nie tylko można zamówić kawę z dodatkiem napoju roślinnego, ale przekąsić coś wegańskiego, na przykład w trakcie podróży. 

Przybywa osób stosujących różne odmiany diet wegetariańskich, w tym tę najbardziej restrykcyjną, czyli wegańską. Wybór ten coraz częściej dotyczy całych rodzin. Dietę roślinną stosują kobiety ciężarne, niemowlęta, dzieci i młodzież. Szczególne emocje i kontrowersje budzi stosowanie diety roślinnej u niemowląt i małych dzieci. Rozbieżne są stanowiska środowisk naukowych w tym temacie. Część, jak chociażby Amerykańska Akademia Dietetyki i Żywienia, już dawno, bo w 2009 roku, uznała, że diety wegetariańskie, w tym wegańskie są odpowiednie na każdym etapie życia, w tym dla osób w ciąży, niemowląt i małych dzieci.

Inaczej wygląda stanowisko Niemieckiego Towarzystwa Żywienia, które nie zaleca stosowania diety wegańskiej u dzieci. Obecnie stanowiska Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia  oraz Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci pozostają niejednoznaczne i raczej ostrożne. Podkreślają konieczność wsparcia żywienia dziecka na diecie roślinnej przez lekarzy i dietetyków. Skąd wynikają takie rozbieżności w opiniach wydawanych przez poszczególne towarzystwa naukowe? W dużej mierze z niewystarczających danych i badań wśród rodzin stosujących diety wegetariańskie, w tym wegańską. Na ich kształt mają też wpływ odmienne zwyczaje żywieniowe z poszczególnych części świata, stąd na przykład badania z USA niekoniecznie będą reprezentatywne dla krajów europejskich.

Choć z roku na rok badań nad wegańskim żywieniem niemowląt i dzieci przybywa, wciąż nie potrafimy odpowiedzieć na pytanie na temat długofalowych skutków żywienia roślinnego od wczesnego dzieciństwa. Na chwilę obecną dostępne dane są obiecujące, co nie oznacza, że dieta ta pozbawiona jest wad i niebezpieczeństw. 

 

Zalety diety roślinnej

Na początek pomówmy o tym, co dobrego może zyskać dziecko na diecie roślinnej. Dobrze zbilansowane diety roślinne (zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie) są bezpieczne i odpowiednie pod względem odżywczym. Można znaleźć doniesienia, że dzieci na dietach roślinnych są szczuplejsze od dzieci na dietach tradycyjnych. Wiele dostępnych badań wskazuje na to, że są niższe, nadal jednak pozostając w normach oscylujących w granicach 50 i 75 centyla w siatkach centylowych. Badanie przeprowadzone wśród niemieckiej młodzieży na diecie wegańskiej pokazało, że różnice we wzroście u starszych dzieci nie są widoczne w porównaniu do rówieśników na diecie  tradycyjnej. 

Diety roślinne mogą przynieść dzieciom korzyści zdrowotne procentujące w życiu dorosłym. Coraz więcej danych wskazuje na  mniejsze ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, otyłość czy cukrzyca.

Dzieci na diecie wegańskiej spożywają więcej produktów pełnoziarnistych, w tym błonnika,  roślin strączkowych, orzechów, nasion, owoców i warzyw oraz spożywają mniej cukru i tłuszczów nasyconych.  Ich dieta zatem może mieć lepszą jakość niż dieta tradycyjna. Oczywiście wraz ze wzrostem popularności diet roślinnych rośnie ilość produktów wysokoprzetworzonych, z dużą zawartością  soli, cukru i tłuszczów nasyconych. Między innymi dlatego potrzebujemy dalszych badań, aby wiedzieć jak ta zmiana charakteru diety roślinnej wpłynie na zdrowie stosujących ją dzieci. 

Oczywiście odpowiedzialność za dietę dzieci ponoszą rodzice i to oni powinni mieć świadomość, że korzyści zdrowotne diety roślinnej płyną przede wszystkim z diety opartej na produktach niskoprzetworzonych, bogatej w warzywa, owoce, roślinny strączkowe.                                              

Niebezpieczeństwa diety roślinnej 

Najważniejszą zasadą pediatrii jest ta, że dzieci to nie dorośli. Ich fizjologia jest inna. Dzieci mają inne zapotrzebowanie energetyczne, inne wymagania, jeżeli chodzi o ilość makro- i mikroelementów w diecie. To zapotrzebowanie jest różne na poszczególnych etapach życia, dlatego tak ważne jest wsparcie dietetyka i pediatry.  Dzieci nie są w stanie przyjąć takich samych objętości pokarmu, co osoba dorosła. Posiłek, który zapewnia rodzicom odpowiednie ilości substancji odżywczych, nie zawsze jest w stanie zapewnić je dziecku. Dlatego w wielu przypadkach bez pomocy dietetyka trudno będzie rodzicom odpowiednio skomponować dietę dla dziecka tak, aby była odpowiednia pod względem odżywczym. 

Jak pokazują badania, dzieci na diecie wegańskiej często spożywają mniej składników odżywczych, takich jak białko i wapń. Tym pierwszym jednak nie należy się przejmować, bo nadal są to wartości w granicach normy. Badania pokazują także, że dzieci mogą również mieć niższą gęstość mineralną kości i większe ryzyko niedoboru witamin D i B12, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega-3, EPA i DHA.

W razie potrzeby niedobory składników odżywczych można uzupełnić za pomocą suplementów i żywności fortyfikowanej. To bardzo ważne. Wciąż wielu rodziców uważa, że lepsze jest serwowanie dziecku domowego napoju roślinnego, który jest ubogi w substancje odżywcze i nie spełnia jednej z ważniejszych funkcji mleka w diecie, czyli nie dostarcza wapnia. Niestety badania pokazują, że wielu rodziców decydujących się na stosowanie diety roślinnej u dziecka, nie stosuje się do ogólnodostępnych zaleceń dotyczących diety roślinnej i nie suplementuje swoim dzieciom witaminy B12. W 2021 roku ukazało się badanie prowadzone przez specjalistów z  Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, z którego wynika, że aż 30% dzieci na diecie roślinnej biorących w nim udział nie suplementuje witaminy b12. 

Wpływ na to ma kilka czynników, w tym brak specjalistycznego dietetycznego i medycznego wsparcia dla rodzin stosujących dietę wegańską na co dzień oraz niski poziom edukacji w tym zakresie, zarówno personelu medycznego, jak i rodziców. Rodzice decydujący się na dietę wegańską u swoich dzieci często spotykają się w gabinetach lekarskich z krytyką, która nie zniechęca do kontynuowania wegańskiego stylu życia w rodzinie, natomiast zniechęca do zwracania się po pomoc i wsparcie do specjalistów.  

 

Rozszerzanie diety, zwłaszcza na początku to duży stres dla wielu rodziców. Warto się do tego etapu przygotować i w razie wątpliwości poszukać wsparcia dietetyka specjalizującego się w stosowaniu diet wegetariańskich u niemowląt i małych dzieci.

 

Chcielibyśmy jeszcze raz podkreślić, że cała Roślinna Kampania Rozszerzania diety z HELPĄ ma w szczególności zachęcić do wzbogacenia diety w produkty roślinne, a nie przechodzenia nas wszystkich na  diety typowo wegetariańskie. Każdy posiłek bogaty w rośliny to cegiełka w budowaniu naszego zdrowia i pozytywne działanie dla planety. Nasze wybory nie muszą być zgodne z zasadą „wszystko albo nic”, dużo lepsze byłoby, gdyby każdy z nas na co dzień regularnie sięgał po strączki, jadł więcej warzyw i zwracał większą uwagę na urozmaicenie diety.

 

Artykuł powstał na potrzeby trzeciej edycji kampanii "Rozszerzanie Diety z HELPĄ", która w pełni poświęcona jest diecie roślinnej.

Zapraszamy na stronę główną kampanii, w której znajdziecie cel, misję i założenia kampanii oraz wszystkie artykuły i przepisy powstałe w poprzednich edycjach.

 

Bibliografia:

  1. Desmond M. A., Sobiecki J. G., Jaworski M., Płudowski P., Antoniewicz J., Shirley M. K., Eaton S., Książyk J., Cortina-Borja M., De Stavola B., Fewtrell M., Wells J. C. K., Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 113, Issue 6, June 2021
  2. Alexy, Ute, Morwenna Fischer, Stine Weder, Alfred Längler, Andreas Michalsen, Andreas Sputtek, and Markus Keller. 2021. “Nutrient Intake and Status of German Children and Adolescents Consuming Vegetarian, Vegan or Omnivore Diets: Results of the VeChi Youth Study” Nutrients 13, no. 5: 1707.
  3. Weder, S., Hoffmann, M., Becker, K., Alexy, U., & Keller, M. (2019). Energy, Macronutrient Intake, and Anthropometrics of Vegetarian, Vegan, and Omnivorous Children (1⁻3 Years) in Germany (VeChi Diet Study). Nutrients, 11(4), 832.
  4. Hovinen T., Korkalo L., Freese R., Skaffari E., Isohanni P., Niemi M., Nevalainen J., Gylling H., Zamboni N., Erkkola M., Suomalainen A. Vegan diet in young children remodels metabolism and challenges the statuses of essential nutrients. EMBO Mol Med. 2021 Feb 5;13(2):e13492.
  5. Baldassarre, M.E.; Panza, R.; Farella, I.; Posa, D.; Capozza, M.; Mauro, A.D.; Laforgia, N. Vegetarian and Vegan Weaning of the Infant: How Common and How Evidence-Based? A Population-Based Survey and Narrative Review. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium