
Wapń w diecie dziecka
Rola wapnia w organizmie
Wapń to niezwykle ważny pierwiastek w rozwoju człowieka. To dzięki niemu mamy mocne kości i zęby (aż 99% wapnia wchodzi w skład kości), wpływa na kondycję i jakość układu kostnego. Ale nie tylko! Jego niedobór może doprowadzić do bóli głowy, osłabienia, a także nieprawidłowego działania mięśni, krzepnięcia krwi, układu nerwowego czy niewłaściwego funkcjonowania gospodarki hormonalnej. Długoterminowy niedobór wapnia może prowadzić do ubytków kości i takich chorób jak osteoporoza, czy w przypadku dzieci - hipokalcemia, a nawet krzywica.
Zapotrzebowanie na wapń w organizmie dziecko jest bardzo wysokie. To w czasie niemowlęctwa odbywają się procesy kościotwórcze w organizmie. Pierwszym źródłem wapnia, które otrzymuje dziecko, jest mleko mamy (lub mleko modyfikowane). Jednak wraz z rozszerzaniem diety warto zadbać o to, żeby wprowadzać do jadłospisu dziecka inne źródła wapnia.
Źródła wapnia
Pamiętacie głośną akcję społeczną „Pij mleko, będziesz wielki”? Akcja ta miała na celu promowanie picia mleka w celu uzupełnienia niedoborów wapnia zarówno u dzieci, jak i dorosłych. I to właśnie mleko krowie i jego przetwory powinniśmy wskazać jako jedno z najbogatszych źródeł wapnia. I dzięki tej akcji wydawać by się mogło, że to właśnie przetwory mleczne są jego głównym źródłem. Istnieją jednak produkty, w których znajdziemy o wiele większą ilość tego składnika mineralnego. Wśród produktów zawierających wapń są m.in. jarmuż, sardynki w oleju, figi suszone. Dlaczego więc to produkty mleczne głównie kojarzone są z wapniem?
Przyswajalność wapnia
Poziom przyswajalności wapnia waha się między 10 a 60%, dlatego też warto poprawiać jego przyswajalność. Można to zrobić dzięki spożywaniu produktów spożywczych bogatych w laktozę i kazeinę. Zwiększają one wchłanianie wapnia w dwunastnicy i jelicie cienkim (wyjątkiem są osoby, które mają nietolerancję pokarmową). A to właśnie laktoza i kazeina są substancjami, których źródłem są przetwory mleczne.
Mówiąc o przyswajalności wapnia, warto wspomnieć o produktach bogatych w witaminę D. Witamina D świetnie wpływa na regulację gospodarki wapniowej w organizmie. Witaminy D możemy szukać m.in. w tłustych rybach morskich, serze żółtym czy żółtku jajka.
Wśród produktów, które negatywnie wpływają na wchłanialność wapnia, znajdują się m.in. szczawiany (znajdują się m.in. w szczawiu czy rabarbarze), błonnik czy kwas fitynowy.
Komponując posiłek dla naszego dziecka, pamiętajmy o tym, żeby był on bogaty zarówno w różne źródła wapnia i żelaza, lecz także w produkty, które w naturalny sposób wesprą ich wchłanialność. Nasze dziecko w okresie rozwoju potrzebuje ich bardziej niż my.
Przygotowując niniejszy artykuł posiłkowaliśmy się wiedzą Małgorzaty Jackowskiej i Zuzanny Wędołowskiej.
odrudej@gmail.com
Ciekawa jestem tych kaszek - muszę złożyć zamówienie :) a jest parę produktów, których jestem ciekawa :)