Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

17,14 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 15,23 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,13 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

12,94 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

13,75 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 13,75 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana

13,75 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 11,33 zł
szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus

11,99 zł

Cena regularna: 13,32 zł

Najniższa cena: 9,99 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku

15,42 zł

Cena regularna: 17,13 zł

Najniższa cena: 13,70 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

3,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Amarantusa
Bio Kaszka z Amarantusa

17,13 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Truskawki dla niemowlaka - od kiedy i jak je podawać? 0
Truskawki dla niemowlaka - od kiedy i jak je podawać?

Truskawki dla niemowlaka - od kiedy i jak je podawać?

Niekwestionowane królowe początku lata – truskawki! Dla wielu z nas są jednym z ulubionych smaków młodości. Kto nie uwielbiał makaronu z truskawkami lub truskawkowego koktajlu! Truskawka niczym Święty Graal dietetyki łączy wiele zalet zdrowotnych z pysznym i uwielbianym przez dzieci smakiem. Co powinniśmy wiedzieć o truskawkach w diecie najmłodszych?

Truskawka właściwości odżywcze 

Truskawka jak większość sezonowych owoców jagodowych należy do jednych z bardziej polecanych owoców pod kątem walorów odżywczych i zdrowotnych. Jest na tyle niskokaloryczna (w 100 g znajduje się ~30 kcal, a jedna truskawka to zaledwie kilka kalorii), że w diecie małych dzieci dobrze łączyć ją w posiłku z produktami bardziej kalorycznymi, jak orzechy czy produkty zbożowe. Truskawki są za to bombą witaminową, dostarczającą przede wszystkim witaminy C, folianów, potasu, a także magnezu i niewielkich ilości wapnia. Dzięki witaminie C, kwasom organicznym i naturalnie występującej fruktozie truskawki pomagają wchłaniać żelazo. Dlatego są świetnym uzupełnieniem kaszek, owsianek czy placuszków oraz mogą stanowić deser po posiłkach zawierających źródła żelaza, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki czy zielone warzywa. Wysoka zawartość wody w truskawce powoduje, że jedzona regularnie może pomóc w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia, zwłaszcza gdy jest ciepło, choć oczywiście nie powinna zastępować regularnego picia wody. Maluchom, które mają z tym problem, truskawka może przyjść z pomocą jako element „zdrowej wody owocowej” (dodana w plasterkach lub kawałkach do wody), nadając delikatnie orzeźwiający i słodki smak oraz przyciągając uwagę dziecka i uatrakcyjniając „zwykłą i nudną” wodę w butelce.

Truskawki – właściwości zdrowotne

Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości składników odżywczych oraz tzw. fitozwiązków, truskawka wpisuje się w większość zaleceń profilaktyki chorób populacyjnych. O terapeutycznym działaniu truskawki decyduje wysoka zawartość polifenoli, w tym antocyjanów, kwercetyny, katechin. Badania naukowe sugerują właściwości zdrowotne truskawki w zakresie przeciwnowotworowym, kardioprotekcyjnym, przeciwcukrzycowym, neuroprotekcyjnym, wspierającym redukcję i utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także działanie przeciwutleniające i zmniejszające stany zapalne.

Od kiedy truskawki dla niemowlaka?

Truskawki mogą być podawane od początku rozszerzania diety – nic nie stoi na przeszkodzie, aby był to pierwszy produkt, jaki podamy maluchowi, kiedy będzie wykazywał już wszystkie oznaki gotowości do rozpoczęcia rozszerzania diety (najczęściej po ukończeniu 6 m-ca życia). Co prawda polskie rekomendacje zachęcają do podawania w pierwszej kolejności warzyw, jako mniej słodkich w smaku i trudniejszych do zaakceptowania, jednak nie jest to poparte mocną literaturą naukową – wydaje się, że najważniejsze jest oferowanie maluchowi różnorodnych produktów, miła atmosfera posiłku, częsta ekspozycja na te produkty, które chcemy, aby dziecko w przyszłości lubiło oraz dawanie dobrego przykładu jedząc warzywa i owoce razem z dzieckiem.

Uwaga! Truskawki - dlaczego nie warto opóźniać ich podania? 

Wielu rodziców obawia się podawania truskawek jako potencjalnie alergizujących – obecny stan wiedzy pozwala jednak stwierdzić, że nie eliminuje się ani nie opóźnia wprowadzania produktów alergizujących, nawet jeśli w rodzinie występują niepożądane reakcje alergiczne na dany produkt. Ze względów bezpieczeństwa warto jednak po raz pierwszy podawać dziecku truskawki pojedynczo lub jako jedyny nowy produkt w posiłku. Koniecznie przed spożyciem truskawki należy umyć, na początek warto również wybrać owoce z upraw ekologicznych, aby uniknąć kontaktu niemowlaka z substancjami chemicznymi stosowanymi podczas upraw. Warto również wspomnieć, że alergia po spożyciu truskawek objawiająca się m.in. pokrzywką skórną, świądem, bólem brzucha, katarem alergicznym, może być reakcją na środki chemiczne używane podczas upraw lub kilka czynników krzyżowych. Ponadto alergia na truskawki u niemowlaka również często zanika samoistnie, dlatego warto ostrożnie, ale jednak wracać do jedzenia małych ilości tych owoców, sprawdzając czy wciąż wywołują objawy.

Więcej na temat alergii przeczytasz w artykule - Alergia pokarmowa u niemowląt a rozszerzania diety.

Najlepszy okres na truskawki świeże to maj – sierpień, w zimie natomiast śmiało można sięgać po truskawki mrożone (samodzielnie lub w postaci mrożonki ze sklepu) lub liofilizowane (np. Bio Różdżka Smaku Truskawka).

Jak podawać truskawki? 

Truskawki możemy podać nawet na samym początku rozszerzania diety, krojąc mniejsze truskawki na pół i wzdłuż lub w plasterki (w myśl zasady unikania małych, okrągłych kształtów zwiększających ryzyko zadławienia) lub podając większe truskawki bezpośrednio do rączki niemowlaka. Truskawki mogą być też składnikiem koktajli, możemy przygotować z nich mus (bez cukru) lub rozgnieść je widelcem. W kolejnym etapie nauki jedzenia, truskawki warto dodawać do placuszków, omletów, babeczek oraz oczywiście jako element letniej owsianki czy kaszki.

Warto pamiętać, że truskawki są świetną przekąską dla osób dbających o linię, ale u małych dzieci (których brzuchy są proporcjonalnie mniejsze a zapotrzebowanie odżywcze wysokie) lepiej, jeśli są elementem posiłku niż pojedynczym produktem stanowiącym ten posiłek. Oczywiście podanie truskawek jako przekąski nie jest niczym złym, ale pamiętajmy, że w przypadku niemowląt i małych dzieci, żołądek jest nieproporcjonalnie mniejszy niż zapotrzebowanie odżywcze. Do letniego lunchboxa warto zatem przygotować świeże truskawki w towarzystwie kostek z kaszki lub placuszków i masła orzechowego lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa.

Pomysły na posiłki z truskawkami:

- owocowe smoothie jaglane dla mamy i malucha,

- kakaowa kaszka z owocami na dobry początek dnia,

- truskawkowo-serowy deser na zimno na upalne dni,

- truskawkowe brownie na rodzinne spotkania,

- wegańskie muffiny orkiszowe idealne na podwieczorek,

- truskawkowe kulki mocy na szybką przekąskę.

Podsumowanie 

Truskawka jest niezaprzeczalnie zdrowa i smaczna, jej wszechstronność kulinarna pozwala na używanie jej zarówno w słodkich śniadaniach, zdrowych deserach, jak i potrawach wytrawnych. Pomimo, że wielu Mamom kojarzy się z produktem alergizującym, nie należy zwlekać z jej wprowadzaniem do diety i może być jednym z pierwszych produktów wprowadzanych do diety podczas rozszerzania. Truskawka jest produktem sezonowym, ale bardzo wartościowym, dlatego warto przedłużać okres jej dostępności na naszych talerzach, dzięki mrożeniu oraz produktom liofilizowanym, takim jak Bio Łyżka Smaku Truskawka i Bio Różdżka Smaku smaku oraz Bio Suchy Prowiant.

 

Bibliografia

Strawberry as a health promoter: an evidence based review. Giampieri F, Forbes-Hernandez TY, Gasparrini M, Alvarez-Suarez JM, Afrin S, Bompadre S, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. Food Funct. 2015 May;6(5):1386-98. doi: 10.1039/c5fo00147a. Review.

Promising Health Benefits of the Strawberry: A Focus on Clinical Studies. Afrin S, Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Reboredo-Rodriguez P, Mezzetti B, Varela-López A, Giampieri F, Battino M. J Agric Food Chem. 2016 Jun 8;64(22):4435-49. doi: 10.1021/acs.jafc.6b00857. Epub 2016 May 31. Review.

Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2016

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium