Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

2,93 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
BIO Łódeczki Kakao 130 g
BIO Łódeczki Kakao 130 g

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Borówka
Suchy Prowiant Borówka

7,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

3,49 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 2,98 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Śliwki: właściwości i wartości odżywcze. Czy śliwki są dla nas zdrowe? 0
Śliwki: właściwości i wartości odżywcze. Czy śliwki są dla nas zdrowe?

Śliwki: właściwości i wartości odżywcze. Czy śliwki są dla nas zdrowe?

Sezon na śliwki rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa mniej więcej do połowy jesieni. Na targach i straganach możemy znaleźć odmiany śliwek o różnych kształtach, wielkościach i kolorach. A czy wiesz, jakie są właściwości śliwek? Czy to dobry owoc w diecie dziecka? A może poszukujesz ciekawych prostych śliwkowych przepisów? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w tym artykule.

Śliwki - wartość odżywcza i kaloryczność

Świeże śliwki są produktami niskokalorycznymi, w zależności od odmiany, kaloryczność wynosi ok. 30-60 kcal na 100 g. Natomiast suszone śliwki mają ok. 265 kcal na 100 g. Owoce te zawierają wiele cennych składników odżywczych, m.in. witaminy: C, K i A, składniki mineralne, jak potas i magnez oraz błonnik pokarmowy (głównie pektyny). W Polsce popularnością cieszą się śliwki węgierki, czyli owoce o ciemnofioletowej skórce i słodkim miąższu. Zajadamy się nimi na surowo, ale wiele osób wykorzystuje je do przygotowania pysznych, domowych powideł i dżemów.

Śliwki suszone a świeże

Czy śliwki suszone mogą być dobrą alternatywą dla miłośników świeżych owoców? Mogą, aczkolwiek właściwości świeżego, a suszonego owocu są nieco inne.

Suszone śliwki przede wszystkim mają inną konsystencję i smak. Zazwyczaj nie mają pestek, mają ciemniejszy kolor i są słodsze. W porównaniu do świeżych owoców zawierają więcej błonnika pokarmowego w mniejszej objętości produktu, dzięki czemu mogą pozytywnie wpływać na perystaltykę jelit, dlatego rekomendowane są przy zaparciach. Suszone śliwki to źródło witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, magnez czy potas. Porównując 100 g świeżych owoców do suszonych, te drugie będą bardziej kaloryczne, bo w tej samej objętości zawierać będą więcej cukrów. Związane to jest oczywiście z tym, że w procesie suszenia woda jest usuwana z produktu, co wpływa na koncentrację zawartości cukrów w suszonych śliwkach.

Świeże śliwki to źródło witamin (m.in. witaminy c), składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego. Świeży owoc zawiera sporo wody, dzięki czemu wspiera nawadnianie organizmu.

A co łączy śliwki suszone i świeże? Ich uniwersalność. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kaszki, owsianki, składnik domowego smoothie czy koktajlu. Na bazie śliwek od dawien dawna przygotowuje się również kompoty.

Dlaczego warto sięgać po śliwki?

Śliwki to bogactwo witamin i składników mineralnych. A dzięki obecności błonnika pokarmowego korzystnie wpływają na pracę jelit. Dodatkowo śliwki zawierają związki fenolowe (w tym polifenole), które charakteryzują się właściwościami przeciwutleniającymi oraz przeciwzapalnymi. Poza tym śliwki są po prostu pyszne! Dostępnych jest ich tak wiele odmian, że jest duża szansa, że każdy z nas znajdzie swoją ulubioną. Ponad to śliwki dają nam szerokie możliwości kulinarne. Pysznie smakują na surowo, ale nabierają innego charakteru w wypiekach oraz uduszone i podawane na ciepło.

Śliwki w diecie dziecka

Śliwki, zarówno świeże jak i suszone mogą być ciekawym i wartościowym owocem w diecie dziecka.

Jak podać śliwki dziecku?

Śliwki należy umyć pod bieżącą wodą. Następnie należy je delikatnie osuszyć, obrać ze skórki (choć nie jest to konieczne, jeśli skórka jest cienka i delikatna), a potem przekroić na pół i usunąć pestki. Tak przygotowane śliwki można podać w formie kawałków, zmiksować na gładkie puree lub dodać do różnych potraw, takich jak sałatki, desery czy koktajle. Można je również udusić z odrobiną wody, powstanie wtedy ekspresowa konfitura, którą można dodać np. do kaszki lub placuszków.

W przypadku suszonych śliwek, można je najpierw namoczyć w ciepłej wodzie, aby zmiękły i były łatwiejsze do spożycia. Następnie można je pokroić na mniejsze kawałki lub zmiksować na puree. Namoczone i zmiksowane śliwki doskonale sprawdzają się jako dodatek do musli, jogurtu, wypieków czy dań mięsnych.

Śliwka w postaci pyłu... czemu nie?

Wśród naszych produktów znajdziesz Bio Owocowe Różdżki Smaku, czyli liofilizowane owoce zamknięte w wygodnych 2-gramowych opakowaniach. Jednym z pięciu smaków jest Bio Różdżka Smaku Śliwka, która nadaje daniom delikatnego koloru i owocowego smaku. To bezpieczny, ciekawy i prosty sposób na zapoznanie dziecka ze smakiem śliwki.

  

W jakiej ilości i jak często jeść śliwki?

To zależy od indywidualnych predyspozycji. Śliwki mogą mieć właściwości przeczyszczające w związku z tym, że zawierają sorbitol. Spożycie śliwek w większych ilościach u niektórych osób może nasilić efekt przeczyszczający. Dlatego jeśli podajemy śliwki dzieciom, warto jak z każdym produktem zacząć od niewielkich ilości.

Śliwki - przeciwskazania

Osoby, u których występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki) powinny być ostrożniejsze. Spożycie śliwek może nasilić nieprzyjemne dolegliwości, dlatego warto skonsultować się z dietetykiem.

Najlepsze przepisy ze śliwkami

Babcine knedle, wigilijny kompot z wędzonych śliwek, a może przepyszne domowe powidła... Śliwki doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju smakołyków. Może masz ochotę spróbować naszych sprawdzonych przepisów na pyszności z tym owocem? Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na babeczki z kaszki ze śliwkami, owocową zapiekankę z kaszki, migdałowe śliwki w czekoladzie (przepis dla dorosłych!), crumble ze śliwkami czy jeden z naszych ulubionych przepisów - ciasto jogurtowe ze śliwkami.

Podsumowanie

Śliwki są wszechstronnym owocem, który oferuje liczne korzyści zdrowotne dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Zarówno świeże, jak i suszone śliwki mogą wspierać trawienie oraz dostarczać cennych przeciwutleniaczy. Śliwki mogą być spożywane na wiele sposobów, co czyni je cennym dodatkiem do codziennej diety. To czas śliwek, więc poznaj jak najwięcej ich rodzajów - warto!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium