Roślinna Spiżarnia - dieta roślinna
Dieta roślinna stawia nieco inne wyzwania przed opiekunami dziecka niż dieta tradycyjna. Tak, jak zostało to wyjaśnione we wcześniejszych artykułach z naszego nowego, roślinnego cyklu, dzieci mają inne zapotrzebowanie kaloryczne oraz inne zapotrzebowanie na niektóre makro- i mikroelementy.
Jest cała lista produktów, w które zdecydowanie warto się zaopatrzyć i wprowadzić do codziennej diety, bo dzięki temu posiłki stają się dużo bogatsze w substancje odżywcze.
Poniżej znajduje się lista produktów, które sprawiają, że dieta roślinna jest lepiej skomponowana.
Jakich produktów nie może zabraknąć w roślinnej diecie malucha i całej rodziny?
Strączki
Mogą pojawić się w diecie dziecka od początku rozszerzania diety. Strączki są dobrym źródłem białka, żelaza, wapnia, kwasu foliowego i potasu. Można je wykorzystać w rozmaity sposób: dodawać do zup kremów, podawać w formie past, kotletów, nadzienia w kluskach czy pierogach. Biała fasola czy ciecierzyca może zostać nawet zaserwowana w formie koktajlu z owocami. Strączki z powodzeniem mogą stać się bazą dla zdrowych deserów, na przykład brownie z fasoli i daktyli.
Nowe Kaszki HELPA z dodatkiem strączków mogą być ułatwieniem we wprowadzaniu tych produktów do diety.
Warzywa i owoce
Trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek dietę bez warzyw i owoców. Jeżeli weźmiemy do ręki jakiekolwiek zalecenia żywieniowe, piramidy czy talerze żywieniowe będą bazować na warzywach i owocach. Eksperci zachęcają, aby rozszerzanie diety rozpocząć właśnie od warzyw, bo ma to wpływ na kształtowanie preferencji smakowych. Dzieci zaczynające rozszerzanie diety od warzyw, jako kilkulatki chętniej sięgają po warzywa.
Warzywa i owoce dostarczają ważnych substancji odżywczych, makroelementów, witamin, antyoksydantów i oczywiście błonnika. Najlepszym źródłem żelaza są zielone warzywa, więc powinny pojawić się w diecie niemowląt od chwili rozszerzania diety, kiedy ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza jest szczególnie duże. Im większa różnorodność warzyw i owoców, tym zdrowiej. W diecie dzieci warzywa i owoce powinny nie tylko dominować w głównych posiłkach, ale też pełnić funkcję zdrowych przekąsek.
Warto sięgać po surowe owoce, jak i suszone, zwłaszcza morele, rodzynki i figi. Świetnym pomysłem są także owoce liofilizowane, również takie w sproszkowanej formie, jak słynne Różdżki i Bio Łyżki Smaku HELPY. Suszone owoce znajdziecie też w Bio Batonach: Tosia, Fela i Antek. Dzięki takiemu urozmaiceniu diety bez trudu uda się zapewnić zalecane ilości porcji warzyw i owoców w ciągu całego dnia.
W codziennej kuchni ratować mogą także zupy kremy, warzywne sosy i koktajle, gdyż w jednym posiłku można zawrzeć cały bukiet warzyw i owoców.
Makarony ze strączków
Niektórzy uważają, że wymyślił je geniusz i coś w tym jest. Większość dzieci lubi makaron i chętnie zjada go z rozmaitymi sosami, pesto i warzywami. Makaron na bazie soczewicy, ciecierzycy czy groszku pozwala dostarczyć dziecku pełnowartościowy posiłek niewielkim kosztem i nakładem pracy. Z reguły dania z makaronu są proste i uniwersalne, czyli można zaserwować je całej rodzinie. Makarony z warzyw strączkowych stały się popularne, są łatwo dostępne i tanie, dlatego każdy może włączyć je do swojej diety.
Mąka z ciecierzycy i soczewicy
Mąki ze strączków są kolejnym “game changer” diety roślinnej. Dzięki włączeniu jej do gotowania i pieczenia w prosty sposób możemy poprawić odżywczość naleśników, placków, racuchów, klusek, wypieków. Możemy je stosować jako zagęstnik w roślinnych kotletach. Dzięki mące ze strączków nawet muffiny mogą stać się bardzo wartościowym źródłem białka.
Polecam przetestować kaszki HELPA z dodatkiem soczewicy czy ciecierzycy.
Tofu i tempeh
Część rodziców boi się soi w diecie, a zwłaszcza w diecie dziecka. Tymczasem obawy te są nieuzasadnione. Stężenie izoflawonów w produktach sojowych jest zbyt mała, aby mogła mieć wpływ na gospodarkę hormonalną dziecka. Produkty te są natomiast wartościowe nie tylko w białko, ale też wapń (zwłaszcza tofu) oraz żelazo (w przypadku tempehu). Z tofu można bez trudu przygotować deser owocowy lub koktajl, miksując je z ulubionymi warzywami. Sprawdzonym pomysłem na tofu jest również sos a la boloński z pokruszonego tofu z warzywami. Im więcej używanych składników, tym bardziej urozmaicamy dietę. Dzięki temu dieta będzie bogatsza w substancje odżywcze, atrakcyjniejsza oraz pomoże dziecku poznać nowe smaki i struktury jedzenia.
Masło orzechowe
Dzieciom nie zaleca się podawania całych orzechów i nasion ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować je w formie zmielonej. Można zmielić je samodzielnie albo sięgnąć po gotowe pasty orzechowe. Ważne, aby były to pasty bez dodatków soli, cukru i dodatkowych tłuszczów. Masło orzechowe możemy dodawać do kasz, zup, sosów lub podawać z pieczywem. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów i białka.
Napoje roślinne
Wielu rodziców uważa, że najlepsze, co może zrobić dla dziecka to przygotować domowej roboty napój roślinny. Mleko krowie i nabiał są przede wszystkim źródłem wapnia w diecie. Podobną rolę powinny odgrywać napoje roślinne czy jogurty. Dlatego pod względem dietetycznym lepszą opcją od domowych wyrobów, będzie w tym przypadku zakup napojów roślinnych i jogurtów wegańskich fortyfikowanych w wapń. Ważne, aby były to napoje i jogurty niesłodzone lub z niewielką ilością cukru. W niektórych krajach można kupić napoje roślinne przygotowane na potrzeby małych dzieci. Na polskim rynku nie ma aktualnie takich produktów, ale z powodzeniem po ukończeniu 1 roku życia można podawać ogólnodostępne wzbogacone w wapń napoje roślinne bez cukru. Wyjątkiem jest napój ryżowy, który ze względu na zawarty w ryżu arsen nie powinien być serwowany dzieciom poniżej piątego roku życia. Ryż i mąka ryżowa są bezpieczne i mogą pojawić się w diecie dziecka od początku, natomiast nie powinny oczywiście stanowić podstawy diety ze względu na niską wartość odżywczą.
Płatki drożdżowe
To kolejny “game changer” diety roślinnej. Z uwagi na zastosowanie w kuchni, płatki drożdżowe to właściwie dodatek o “umamicznym” serowo-orzechowym smaku. Są bardzo dobrym źródłem białka i witamin z grupy B, ale nie zwierają witaminy B12 (o ile nie są w nią wzbogacone). Dodając je do codziennej diety, niewątpliwie możemy podkręcić nie tylko jej smak, ale też odżywczość. Płatki drożdżowe najprościej zastosować jako posypkę do dań z makaronu, dodatek do pesto, posypywać nimi kanapki i przekąski, jak na przykład kawałki awokado. W zupach i sosach dodadzą smaku, ale też sprawią, że zgęstnieją. Płatki drożdżowe można zmiksować z ulubionymi orzechami lub pestkami, np. słonecznika, tworząc posypkę do ulubionych dań i kanapek.
Kasze
Kasze ze względu na to, że są dobrym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, żelaza, kwasu foliowego są ważnym elementem diety. Zamiast kaszy manny czy ryżowej, warto sięgać po kaszki z bardziej wartościowych zbóż - kaszkę jaglaną, kaszkę owsianą czy z kaszkę z amarantusa. Wśród produktów oferowanych przez HELPA znajdziecie duży wybór dobrze skomponowanych kaszek dla dzieci i całej rodziny.
Wszystkie wyżej opisane produkty warto włączać do diety każdego dziecka, niezależnie od stosowanej diety. Produkty typowe dla diety roślinnej mogą być świetnym elementem diety każdego z nas. Bardzo Was zachęcamy do odkrywania nowych produktów wspólnie z całą rodziną.
Artykuł powstał na potrzeby trzeciej edycji kampanii "Rozszerzanie Diety z HELPĄ", która w pełni poświęcona jest diecie roślinnej.
Zapraszamy na stronę główną kampanii, w której znajdziecie cel, misję i założenia kampanii oraz wszystkie artykuły i przepisy powstałe w poprzednich edycjach.