Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
BIO Łódeczki Kakao 260g
BIO Łódeczki Kakao 260g

21,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

1,99 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Borówka
Suchy Prowiant Borówka

7,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus

13,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana

16,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Cynamon 130 g
BIO Łódeczki Cynamon 130 g

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Roślinna Spiżarnia 0
Roślinna Spiżarnia

Roślinna Spiżarnia - dieta roślinna

Dieta roślinna stawia nieco inne wyzwania przed opiekunami dziecka niż dieta tradycyjna. Tak, jak zostało to wyjaśnione we wcześniejszych artykułach z naszego nowego, roślinnego cyklu, dzieci mają inne zapotrzebowanie kaloryczne oraz inne zapotrzebowanie na niektóre makro- i mikroelementy.  

Jest cała lista produktów, w które zdecydowanie warto się zaopatrzyć i wprowadzić do codziennej diety, bo dzięki temu posiłki stają się dużo bogatsze w substancje odżywcze. 

Poniżej znajduje się lista produktów, które sprawiają, że dieta roślinna jest lepiej skomponowana.  

Jakich produktów nie może zabraknąć w roślinnej diecie malucha i całej rodziny?  

Strączki

Mogą pojawić się w diecie dziecka od początku rozszerzania diety. Strączki są dobrym źródłem białka, żelaza, wapnia, kwasu foliowego i potasu. Można je wykorzystać w rozmaity sposób: dodawać do zup kremów,  podawać w formie past, kotletów, nadzienia w kluskach czy pierogach. Biała fasola czy ciecierzyca może zostać nawet zaserwowana w formie koktajlu z owocami. Strączki z powodzeniem mogą stać się bazą dla zdrowych deserów, na przykład brownie z fasoli i daktyli.  

Nowe Kaszki HELPA z dodatkiem strączków mogą być ułatwieniem we wprowadzaniu tych produktów do diety. 

 

Warzywa i owoce

Trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek dietę bez warzyw i owoców. Jeżeli weźmiemy do ręki jakiekolwiek zalecenia żywieniowe, piramidy czy talerze żywieniowe będą bazować na warzywach i owocach. Eksperci zachęcają, aby rozszerzanie diety rozpocząć właśnie od warzyw, bo ma to wpływ na kształtowanie preferencji smakowych. Dzieci zaczynające rozszerzanie diety od warzyw, jako kilkulatki chętniej sięgają po warzywa.   

Warzywa i owoce dostarczają ważnych substancji odżywczych, makroelementów, witamin, antyoksydantów i oczywiście błonnika. Najlepszym źródłem żelaza są zielone warzywa, więc powinny pojawić się w diecie niemowląt od chwili rozszerzania diety, kiedy ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza jest szczególnie duże. Im większa różnorodność warzyw i owoców, tym zdrowiej. W diecie dzieci warzywa i owoce powinny nie tylko dominować w głównych posiłkach, ale też pełnić funkcję zdrowych przekąsek.  

Warto sięgać  po surowe owoce, jak i suszone, zwłaszcza morele, rodzynki i figi. Świetnym pomysłem są także owoce liofilizowane, również takie w sproszkowanej formie, jak słynne Różdżki i Bio Łyżki Smaku HELPY. Suszone owoce znajdziecie też w Bio Batonach: Tosia, Fela i Antek.  Dzięki takiemu urozmaiceniu diety bez trudu uda się  zapewnić zalecane ilości porcji warzyw i owoców w ciągu całego dnia.  

W codziennej kuchni ratować mogą także zupy kremy, warzywne sosy i koktajle, gdyż w jednym posiłku można zawrzeć cały bukiet warzyw i owoców. 

Makarony ze strączków

Niektórzy uważają, że wymyślił je geniusz i coś w tym jest. Większość dzieci lubi makaron i chętnie zjada go z rozmaitymi sosami, pesto i warzywami. Makaron na bazie soczewicy, ciecierzycy czy groszku pozwala dostarczyć dziecku pełnowartościowy posiłek niewielkim kosztem i nakładem pracy. Z reguły dania z makaronu są proste i uniwersalne, czyli można zaserwować je całej rodzinie. Makarony z warzyw strączkowych stały się popularne, są łatwo dostępne i tanie, dlatego każdy może włączyć je do swojej diety.  

Mąka z ciecierzycy i soczewicy 

Mąki ze strączków są kolejnym “game changer” diety roślinnej. Dzięki włączeniu jej do gotowania i pieczenia w prosty sposób możemy poprawić odżywczość naleśników, placków, racuchów, klusek, wypieków. Możemy je stosować jako zagęstnik w roślinnych kotletach. Dzięki mące ze strączków nawet muffiny mogą stać się bardzo wartościowym źródłem białka. 

Polecam przetestować kaszki HELPA z dodatkiem soczewicy czy ciecierzycy.  

Tofu i tempeh

Część rodziców boi się soi w diecie, a zwłaszcza w diecie dziecka. Tymczasem obawy te są nieuzasadnione. Stężenie izoflawonów w produktach sojowych jest zbyt mała, aby mogła mieć wpływ na gospodarkę hormonalną dziecka. Produkty te są natomiast wartościowe nie tylko w białko, ale też wapń (zwłaszcza tofu) oraz żelazo (w przypadku tempehu). Z tofu można bez trudu przygotować deser owocowy lub koktajl, miksując je z ulubionymi warzywami. Sprawdzonym pomysłem na tofu jest również sos a la boloński z pokruszonego tofu z warzywami. Im więcej używanych składników, tym bardziej urozmaicamy  dietę. Dzięki temu dieta będzie bogatsza w substancje odżywcze,  atrakcyjniejsza oraz pomoże dziecku poznać nowe smaki i struktury jedzenia.  

Masło orzechowe 

Dzieciom nie zaleca się podawania całych orzechów i nasion ze względu na ryzyko zakrztuszenia.  Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować je w formie zmielonej. Można zmielić je samodzielnie albo sięgnąć po gotowe pasty orzechowe. Ważne, aby były to pasty bez dodatków soli, cukru i dodatkowych tłuszczów. Masło orzechowe możemy dodawać do kasz, zup, sosów lub podawać z pieczywem. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów i białka.  

Napoje roślinne

Wielu rodziców uważa, że najlepsze, co może zrobić dla dziecka to przygotować domowej roboty napój roślinny. Mleko krowie i nabiał są przede wszystkim źródłem wapnia w diecie. Podobną rolę powinny odgrywać napoje roślinne czy jogurty. Dlatego pod względem dietetycznym lepszą opcją od domowych wyrobów, będzie w tym przypadku zakup napojów roślinnych  i jogurtów wegańskich fortyfikowanych w wapń. Ważne, aby były to napoje i jogurty niesłodzone lub z niewielką ilością cukru. W niektórych krajach można kupić napoje roślinne przygotowane na potrzeby małych dzieci. Na polskim rynku nie ma aktualnie takich produktów, ale z powodzeniem po ukończeniu 1 roku życia można podawać ogólnodostępne wzbogacone w wapń napoje roślinne bez cukru. Wyjątkiem jest napój ryżowy, który ze względu na zawarty w ryżu arsen nie powinien być serwowany dzieciom poniżej piątego roku życia. Ryż i mąka ryżowa są bezpieczne i mogą pojawić się w diecie dziecka od początku, natomiast nie powinny oczywiście stanowić podstawy diety ze względu na niską wartość odżywczą.  

Płatki drożdżowe

To kolejny “game changer” diety roślinnej. Z uwagi na zastosowanie w kuchni, płatki drożdżowe to właściwie dodatek o “umamicznym” serowo-orzechowym smaku. Są bardzo dobrym źródłem białka i witamin z grupy B, ale nie zwierają witaminy B12 (o ile nie są w nią wzbogacone). Dodając je do codziennej diety, niewątpliwie możemy podkręcić nie tylko jej smak, ale też odżywczość. Płatki drożdżowe najprościej zastosować jako posypkę do dań z makaronu, dodatek do pesto, posypywać nimi kanapki i przekąski, jak na przykład kawałki awokado. W zupach i sosach dodadzą smaku, ale też sprawią, że zgęstnieją. Płatki drożdżowe można zmiksować z ulubionymi orzechami lub pestkami, np. słonecznika, tworząc posypkę do ulubionych dań i kanapek.  

Kasze

Kasze ze względu na to, że są dobrym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, żelaza, kwasu foliowego są ważnym elementem diety. Zamiast kaszy manny czy ryżowej, warto sięgać po kaszki z bardziej wartościowych zbóż - kaszkę jaglanąkaszkę owsianą czy z kaszkę z amarantusa. Wśród produktów oferowanych przez HELPA znajdziecie duży wybór dobrze skomponowanych kaszek dla dzieci i całej rodziny.  

Wszystkie wyżej opisane produkty warto włączać do diety każdego dziecka, niezależnie od stosowanej diety. Produkty typowe dla diety roślinnej mogą być świetnym elementem diety każdego z nas. Bardzo Was zachęcamy do odkrywania nowych produktów wspólnie z całą rodziną.  

Artykuł powstał na potrzeby trzeciej edycji kampanii "Rozszerzanie Diety z HELPĄ", która w pełni poświęcona jest diecie roślinnej.

Zapraszamy na stronę główną kampanii, w której znajdziecie cel, misję i założenia kampanii oraz wszystkie artykuły i przepisy powstałe w poprzednich edycjach.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium