Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,18 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,18 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

3,99 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,04 zł

szt.
Bio Kaszka z Amarantusa
Bio Kaszka z Amarantusa

17,13 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano - Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano - Orkiszowa z Wanilią Burbońską

15,23 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,13 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

12,94 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

3,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus

13,32 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana

16,18 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Co podać dziecku na początku rozszerzania diety? 9
Co podać dziecku na początku rozszerzania diety?

Rozszerzenie diety to wielka chwila zarówno dla dziecka, jak i rodzica. Kiedy niemowlę okazuje już wszystkie oznaki gotowości na wprowadzanie posiłków stałych do jadłospisu (o których pisaliśmy tutaj), pojawia się pytanie - od jakich produktów powinniśmy zacząć?

O czym warto pamiętać przy rozszerzaniu diety?

W pierwszych dniach rozszerzania diety, warto kierować się zasadą: czym prościej, tym lepiej. Podając dziecku pojedyncze, nieprzetworzone produkty, jesteśmy w stanie zaobserwować jak zareaguje i czy nie ma na nie reakcji alergicznej. To także świetny sposób na sprawdzenie, który produkt przypadnie dziecku do gustu. Dzięki temu rodzice dowiadują się, po które produkty ich pociechy będą sięgać chętniej. 

Na początkowym etapie rozszerzania diety nie miejmy oczekiwań - początkowo dziecko może traktować jedzenie jako kolejną zabawę, a nawet może nie być zainteresowane pokarmem. Jest to całkowicie normalne i warto traktować to jako naturalny etap rozszerzania diety. Warto się nie zniechęcać i codziennie proponować pokarmy nawet, gdy dziecko jest nimi niezainteresowane. Pamiętajmy - rozszerzanie diety to metoda prób i błędów - pozwólmy sobie i dziecku poeksperymentować w tym procesie. 

Warto także pamiętać o zachowaniu umiaru. Żołądek niemowlaka jest naprawdę malutki, dlatego też nie można mu podawać porcji jak dorosłemu czy starszemu dziecku. Na początku wystarczy dać kilka łyżeczek lub kawałek marchewki i sprawdzić, jak sobie poradzi z tym nowym zadaniem.

Pamiętajmy, że to dziecko decyduje co zje i w jakiej ilości, a naszą rolą jako rodziców jest zapewnienie różnorodnego i wartościowego jedzenia – czyli wyboruNie zmuszajmy, nie namawiajmy do jedzenia. Rozszerzanie diety to naturalny proces, w którym dziecku należy się dziecku wolność i poszanowanie jego granic. W ten sposób od samego początku łatwiej uczy się rozpoznawać sygnały głodu i sytości płynące z jego ciała.  

Ważne jest także jedzenie razem tych samych produktów. Dziecko pierwszych swoich czynności uczy się przez naśladowanie. Dzięki temu może obserwować co dorośli mają na talerzach, w jaki sposób radzą sobie z jedzeniem. Poza tym, dziecko od małego utwierdza się w przekonaniu, że jedzenie to zupełnie naturalna czynność. Na dodatek gromadzi wszystkich domowników przy jednym stole! :)

Dobierajmy formę jedzenia do umiejętności dziecka. Czy wraz z początkiem rozszerzania diety dziecko musi jeść papki, zmiksowane posiłki? Nie! Karmienie łyżeczką jest tylko jedną z metod wprowadzania posiłków stałych. Metoda BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) zakłada podawanie dziecku jedzenia do samodzielnego karmienia. Niezależnie od wybranego sposobu prowadzenia dziecka, dopasowujmy formę jedzenia do jego umiejętności. W przypadku karmienia łyżeczką będą to grudki, większe kawałki. Przy podawaniu kawałków zaczynamy od dużych i wraz z rozwijaniem umięjętności przy stole przechodzimy na mniejsze (kostki)Jeżeli na początku podamy dziecku śliskie owoce lub drobne warzywa może to zniechęcić dziecko do rozszerzania diety. Jedzenie takich posiłków bowiem kojarzyć mu się będzie z trudnością. Dobierając różną formę podawania jedzenia, zapobiegamy także nudzie przy stole i uczymy dziecko różnego rodzaju chwytów.

Nie ma sztywnego harmonogramu, który mówi, od których produktów powinniśmy rozpocząć poszerzanie diety. Praktycznie od początku możemy wprowadzać większość produktów, nawet tych powszechnie uważanych za alergizujące. Najważniejsze jest wprowadzać je pojedynczo i sprawdzać, w jaki sposób reaguje na nie dziecko.

Od początku rozszerzania diety warto również do każdego posiłku dawać dziecku wodę źródlaną. Tym samym już od małego kształtujemy u dziecka zdrowe nawyki. Woda usprawnia pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn.

Na koniec przypominamy o tym, że w pierwszych miesiącach rozszerzania diety stałe produkty są jedynie dodatkiem do diety, której podstawą nadal powinno być mleko. Pamiętajmy, że w okresie od szóstego do ósmego miesiąca życia, powinniśmy w diecie dziecka uwzględnić 2-3 posiłki, zaś w okresie od dziewiątego do jedenastego miesiąca życia - 3-4 posiłki.   

Od jakich produktów powinniśmy zacząć?

  • warzywa i owoce - naturalne źródło witamin i minerałów. Przy wybieraniu warzyw i owoców w pierwszych dniach diety ,polecamy kierować się sezonowością produktów. Rozpoczynacie rozszerzanie diety w zimę? Dobrym wyborem będzie marchewka, burak, czy jabłko. Rozpoczynacie dietę latem? Wybierzcie fasolkę szparagową lub maliny. Warzywa najlepiej jest ugotować na parze, udusić lub podawać surowe, mając na uwadze wygodę jedzenia i konsystencję dostosowaną do możliwości dziecka. Pamiętajmy, żeby podawać je w różnych formach - w całości, pokrojone w paski, słupki czy plasterki. 
  • suszone owoce - jak najbardziej są dopuszczalne w pierwszych dniach rozszerzania diety dziecka, jednak należy je uprzednio rozdrobnić, np. w blenderze. Najlepiej sprawdzą się jako dodatek do zupy lub kaszki, nie zaś jako główny posiłek. Wybierając bakalie wybierajcie świadomie - bez dodatku konserwantów i cukru w składzie! 
  • zupy - świetny posiłek na początek diety. Należy jednak pamiętać o tym, żeby zupki nie były doprawione solą i miały prosty skład.
  • kasze i makarony - kasze są świetnym źródłem białka, błonnika i innych wartości odżywczych, dlatego dobrze wprowadzać je od pierwszych dni diety. Warto jednak na początku postawić na te lekkostrawne. Jeżeli zaś mówimy o uwielbianych przez dzieci makaronach, pamiętajmy o wyborze odpowiedniego kształtu, który ułatwi dziecku jedzenie.
  • mięso - to bogate źródło żelaza. Warto zatem wprowadzać je do diety niemowlaka od początku rozszerzania diety. Należy pamiętać o tym, żeby było to mięso dobre jakościowo (najlepiej ze sprawdzonego źródła) i lekkostrawne - doskonale sprawdzi się mięso z indyka, kurczaka czy cielęciny. 
  • ryby - źródło kwasów tłuszczowych omega 3. Najlepiej podawać je w postaci zmielonych pulpecików lub jako składnik placuszków - unikniemy tym samym problemu obecności ości.
  • jajka - są źródłem białka, takich witamin, jak: A, E, D, K i tych z grupy B oraz właściwości odżywczych, jak m.in. potas, magnez czy fosfor. Żółtko jest świetnym źródłem żelaza, które jest bardzo ważne w diecie dziecka. Jajka możemy podawać dziecku w całości - nie ma potrzeby oddzielania białka od żółtka. Można też podawać je w formie jajecznicy na parze czy delikatnych omletów.
  • chleb - najlepiej samodzielnie pieczony lub taki o prostym składzie, zawierający wodę, mąkę, zakwas lub drożdże i sól. Należy nie wybierać chlebów, które zawierają substancję konserwujące i polepszacze smaku. 

Jaką kaszkę wybrać?

Codziennie dostajemy od Was wiele zapyt w tym temacie. Wszystkie kaszki HELPA są ekologicznymi kaszkami bez żadnych dodatków. Przypominamy, że nasze kaszki nie są produktami specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Oznacza to że, nie są wzbogacane witaminami a w ich składzie znajdziecie jedynie 100% zbóż.

I śmiało możemy polecić każdą z nich. Dobrą praktyką jest jednak podanie na początek kaszek jednoskładnikowych - tak, aby móc wprowadzić po kolei kolejne produkty i wykluczyć ewentualne alergie na poszczególne składniki. 

Kasze są doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, czy m.in. takich związków mineralnych jak krzem, miedź i cynk. Poza tym to gęstoodżywczy posiłek, który szybko daje poczucie sytości. Świetnie więc sprawdzi się na samym początku procesu rozszerzania diety. Warto więc wybrać więc dobry produkt dla swojego dziecka.

W naszej ofercie znajdziesz ekologiczne kaszki z podstawowych polskich zbóż oraz wartościowych pseudozbóż. Są lekkostrawne i świetnie nadają się przy rozszerzaniu diety dziecka. Na początek polecamy BIO Kaszkę Jaglaną, Owsianą, z Samopszy i z Amarantusa. Więcej na temat naszych jednozbożowych kaszek przeczytasz tutaj.

Komentarze do wpisu (9)

18 stycznia 2021

Swietny blog. Meczy mnie jedno pytanie czy kaszke mozna podac juz pierwszego dnia rd ? Czy lepiej poczekac tydzie lub dwa ?

19 stycznia 2021

Ja dałam od pierwszego dnia. Zaczęliśmy od jaglanej, potem owsiana, teraz na tapecie jest manna. Tak po tygodniu dodawałam np jabłko gotowane, banana (teraz już nie daję, bo banan jest zapierający, a młody miał problem z zaparciami). Teraz daję gruszkę startą, co pomaga też na trawienie :)

20 stycznia 2021

Marta - odpowiadając na Twoje pytanie - nasze kaszki nie mają dedykowanego wieku. Są to ekologiczne kasze przeznaczone dla całej rodziny. Nie są produktami specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Decyzja podania należy do rodzica. Zalecamy na początku podawać kaszki jednoskładnikowe, np. jaglaną lub owsianą. Poznasz dzięki temu preferencje smakowe dziecka i wyłapiesz ewentualne reakcje alergiczne.

26 marca 2021

Moja córeczka skończyła 6 miesięcy i chcę kupić kaszki helpa jednoskladnikowe na początek ale czy mogę też dodatkowo dokupic łyżeczkę o smaku jak bo gruszka pietruszka???

24 maja 2021

Mam pytanie odnośnie przyrządzenia kaszki. Na każdej kaszce jest informacja że wymagają 2-3 min gotowania. Czy można je w takim razie przygotowywać na bazie mleka matki jeśli nie poleca się gotowania takiego mleka gdyż traci swoje właściwości?

5 listopada 2021

Makaron i chleb

6 stycznia 2022

Czy do kaszek można stosować rozmrożone mleko matki?

17 lipca 2023

O ile kojarzę to mleka matki nie powinno się gotować

27 listopada 2023

Natalia - tak, możesz dokupić tą Łyżkę Smaku i podawać ją z kaszką. My natomiast polecamy pierwszą kaszkę podać samą, bez dodatków, będzie łatwiej wyłapać ewentualne reakcje alergiczne :) Damian - Aby przygotować kaszkę na mleku kobiecym należy ugotować kaszkę według przepisu na opakowaniu redukując ilość płynu. Do gotowej kaszki dodać odpowiednią ilość mleka i dokładnie wymieszać :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium