Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł 7,19 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
9,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
9,99 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Gryczana z Amarantusem
Bio Kaszka Jaglano - Gryczana z Amarantusem
12,99 zł 7,79 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł
szt.
Chmura tagów
Kaszka dla dzieci (i nie tylko) w różnych odsłonach 0
Kaszka dla dzieci (i nie tylko) w różnych odsłonach

Jak zrobić kaszkę? Kaszka dla dzieci (i nie tylko) w różnych odsłonach

Nie każdy lubi kaszki w klasycznej formie. Kaszka manna na mleku to dla niektórych koszmar dzieciństwa. Ale to nie powód, żeby rezygnować z dobroczynnych właściwości kaszek w diecie dzieci! Istnieje kilka ciekawych form jej podania i chcemy zaproponować Wam przepisy na takie alternatywne zastosowania kaszki. Być może jeśli dodasz kaszkę do gofrów, naleśników czy placuszków to Twoja rodzina zje ją ze smakiem? Sprawdź nasze kaszkowe patenty!

Kaszka do picia

Kiedy dziecku nie jest zwolennikiem tradycyjnej konsystencji kaszki, możesz spróbować przygotować ją na rzadko. W garnku przygotuj szklankę wody, mleka lub napoju roślinnego, wsyp do niej 1,5 szklanki kaszki, np. Bio Kaszki z Samopszy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszka powinna wyjść bardziej wodnista. Możesz ją wówczas zaserwować dziecku np. w kubeczku do picia. Kaszka na wodzie to dobra propozycja dla początkującego niemowlaka.

Nasza uwaga: Nie trzymaj się sztywno proporcji podanych powyżej. Każda kaszka ma inną strukturę i konsystencję, w związku z czym w zależności od użytej kaszki przepis może wymagać lekkiej modyfikacji. ;)

Ciasteczka z kaszki dla dzieci

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz piec czegoś na bazie mąki pszennej? Świetnym sposobem jest zastąpienie części porcji mąki kaszką. Do wypieków świetnie sprawdzi się np. Bio Kaszka Owsiana. Jako przykład może posłużyć nasz przepis na kruche ciasteczka owsiane z migdałami. Znajdziesz go tutaj.

Pomysł na deser, czyli koktajl na bazie kaszki

Koktajl to dobry pomysł, jeżeli np. została ci nadmiar kaszki ze śniadania lub po prostu masz ochotę na owocowy i zdrowy deser. Chcemy jednak podkreślić, że nasze kaszki nie są produktem instant, dlatego należy je ugotować przed podaniem. Jest to ważne ze względu na przyswajalność składników pokarmowych oraz bezpieczeństwo produktu. Surowe zboża nie nadają się do bezpośredniego spożycia.

A jak zrobić koktajl na bazie kaszki? Wystarczy do ugotowanej kaszki dodać ulubione składniki - owoce, warzywa czy bakalie, zmiksować i gotowe! A jeżeli chcecie sprawdzić nasz przepis na ten piękny warstwowy koktajl to zachęcamy do ściągnięcia bezpłatnego e-booka "Wakacje z HELPĄ". Link do wszystkich naszych e-booków do pobrania TUTAJ.

Gofry na bazie kaszki

Uwielbiamy gofry, powiedzmy to otwarcie. A dlaczego je uwielbiamy? Bo można dodać do nich kaszkę, można je zrobić zarówno na słodko, jak i wytrawnie i dlatego, że zajada się nimi cała rodzina, nie tylko nad morzem na wakacjach. ;)

Super przepis na marchewkowe gofry przygotowały Alaantkoweblw. Możecie znaleźć go w naszym e-booku "Rozszerzanie Diety z HELPĄ" do pobrania całkowicie za darmo.

Kaszka manna inaczej, czyli pomysł na placuszki

Placuszki to świetny pomysł na śniadanie dla starszych i najmłodszych - kaszka dla niemowlaka rozszerzającego dietę metodą BLW jest najbardziej poręczna właśnie w tej formie. Co wystarczy mieć pod ręką? Ulubioną kaszkę (tutaj możemy poeksperymentować z kaszkami wielozbożowymi), wodę/napój/mleko roślinne, olej, a także opcjonalnie jajka czy ulubione owoce. Wszystko wystarczy ze sobą wymieszać na gładką masę i usmażyć na dobrej patelni. Placuszki z kaszki świetnie komponują się z jogurtem, owocami świeżymi i liofilizowanymi, orzechami oraz ekspandowanymi zbożami.

Naleśniki z kaszką

Kaszka to także świetny składnik do naleśników. Jest na tyle uniwersalny, że może stać się zarówno elementem ciasta, jak i... głównym składnikiem farszu.

Jeżeli chcecie dodać kaszkę do ciasta naleśnikowego, wystarczy część mąki zamienić na kaszkę, np. 1 szklanka mąki i 0,5 szklanki kaszki. W przypadku naleśników polecamy klasyczną Bio Kaszkę Owsianą. Jeżeli zaś zależy Ci na urozmaiceniu posiłku w żelazo to świetnym dodatkiem może być Bio Kaszka z Amarantusa. Ma ona charakterystyczny zapach, dlatego rekomendujemy zestawiać ją z kwaśnymi owocami, np. jagodą lub czarną porzeczką. Dobrze komponuje się także z takimi warzywami, jak szpinak czy burak.

Kaszka to także ciekawy pomysł na zdrowy farsz do naleśników. Wystarczy ją ugotować i wymieszać z ulubionym owocem, np. bananem. I gotowe!

Kaszka pieczona

Kaszka na ciepło? Zawsze! Ale kaszka ... pieczona? Czy kaszka w takiej formie może być dobra? Zapewniamy, może. To połączenie tradycyjnej kaszki z deserem na ciepło. A jak ją wykonać?

Wystarczy, że do ugotowanej i przestudzonej kaszki (np. jaglanej) dodasz surowe jajko i odrobinę wanilii. Tak wymieszaną miksturą zalewasz swoje ulubione owoce i pieczesz około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. I gotowe!

Podsumowanie

Kaszka jest dobrą bazą do kombinacji w kuchni. Będzie to zawsze idealne wzbogacenie tradycyjnych wypieków oraz ciekawsza alternatywa dla tradycyjnej mąki.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium