
Pomidor dla niemowlaka - od kiedy i jak podać?
Pomidory to jedno z najczęściej wybieranych warzyw przez Polaków – trudno się dziwić, bo są nie tylko pyszne, ale też niezwykle uniwersalne. Znajdziemy je w zupach, sosach, sałatkach, na kanapkach i w daniach jednogarnkowych. Nic więc dziwnego, że rodzice chcą wprowadzić pomidory również do diety niemowlaka.
W tym artykule omówimy, dlaczego pomidory warto uwzględniać w jadłospisie dziecka i całej rodziny. Sprawdzimy, jakie mają właściwości odżywcze, kiedy najlepiej podać je niemowlakowi po raz pierwszy oraz jak bezpiecznie je przygotować. Na końcu znajdziesz także proste i smaczne przepisy na dania z pomidorami dla najmłodszych.
Pomidor dla niemowlaka - wartości odżywcze
Pomidory to nie tylko smaczny i uniwersalny składnik diety - są także bardzo wartościowe. Ciekawostką jest, że choć powszechnie uważane są za warzywa, z botanicznego punktu widzenia należą do owoców, a konkretnie do jagód!
Pomidory są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę C, która wspiera odporność, witaminę A i beta-karoten – korzystne dla wzroku i skóry, a także witaminę K. Dostarczają również witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (B9), który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i rozwoju układu nerwowego u dzieci. Znajdziemy w nich także potas oraz niewielkie ilości żelaza, magnezu i cynku.
Jedną z najbardziej cenionych substancji obecnych w pomidorach jest likopen - silny przeciwutleniacz, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach pomidorowych np. w przecierze/passacie.
Pomidory są niskokaloryczne (około 18 kcal w 100 g) i zawierają dużo wody, dlatego idealnie sprawdzają się w diecie dzieci i dorosłych – szczególnie w upalne dni. Dzięki obecności błonnika wspierają trawienie i pracę jelit, a jednocześnie są lekkostrawne – co czyni je odpowiednimi również dla niemowląt, o ile są odpowiednio przygotowane. Pomidory mają niski indeks glikemiczny (15), dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób dbających o odpowiedni poziom cukru we krwi. Choć najbardziej znane są czerwone odmiany, w sklepach możemy znaleźć także spotkać żółte czy pomarańczowe.
Kiedy wprowadzić pomidora do diety dziecka?
Zasady żywienia zdrowych niemowląt jasno wskazują na to, że na początku rozszerzania diety należy wprowadzać typowe produkty uzupełniające, jak kaszki, warzywa czy owoce. Ze względu na większe trudności w akceptacji smaku warzyw należy je wprowadzić do diety niemowlęcia (zwłaszcza zielone) przed owocami, a owoce dopiero około 2 tygodnie później, kontynuując podawanie warzyw. [2]
Dlatego też pomidory można wprowadzać dziecku już od początku rozszerzania diety. Jeśli podajesz produkt pierwszy raz, zacznij od niewielkiej ilości i obserwuj reakcję dziecka.
Jak bezpiecznie podać pomidora niemowlakowi?
Warto zadbać o to, żeby pomidory podawać w bezpiecznej formie dla dziecka. Wybieraj duże i dojrzałe pomidory, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Możesz przygotować z nich krem czy pokroić na ćwiartki. Na pomidorach możesz pozostawić skórkę lub zdjąć. Gdy dziecko jest troszkę większe i opanowało chwyt szczypcowy, możesz podać mu pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki lub mniejsze kawałki.
Pomidor to niezwykle uniwersalne warzywo. Świetnie sprawdzi się solo, jak rownież jako składnik zupy pomidorowej lub warzywnej, leczo, past warzywnych lub sosu do makaronu. Świetnie współgra z czerwoną soczewicą.
Jak często podawać pomidora dla niemowlaka?
Nie ma przeciwwskazań, żeby podawać pomidora niemowlakowi codziennie. Warto jednak pamiętać o tym, żeby dieta, szczególnie na początku rozszerzania diety była urozmaicona i różnorodna.
Czy niemowlęta mogą jeść przetwory z pomidora?
Jak najbardziej! Warto jednak zwracać uwagę na skład tych tego typu produktów. W pomidorach z puszki czy w passacie często znajdują się niepotrzebne składniki. Wybieraj takie bez dodatku soli czy cukru.
Proste przepisy z pomidora dla dzieci
Zupa pomidorowa dla niemowlaka
Składniki:
-
Kawałek selera
-
Kawałek pietruszki
-
Kawałek marchewki
-
2 łyżki Bio Soczewicy Czerwonej
-
1 łyżka gęstego mleka kokosowego
-
½ szklanki passaty pomidorowej bez soli
-
200 ml wody
-
2 łyżki Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
Przygotowanie:
Obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Włóż do garnka razem z przepłukaną soczewicą, zalej wodą i gotuj 8 minut na małym ogniu. Dodaj kaszkę i gotuj jeszcze 2 minuty (razem 10 minut). Dodaj passatę pomidorową i zagotuj. Podawaj z dodatkiem mleka kokosowego i pomidorkami koktajlowymi.
Jako dodatek do wszelkich zup świetnie sprawdzą się nasze ekologiczne płatki śniadaniowe bez dodatku cukru i soli.
Pulpety mięsno-soczewicowe w sosie pomidorowym z kaszką
Składniki:
-
500 g mięsa wieprzowo-wołowego (mielonego)
-
500 g ugotowanej brązowej soczewicy
-
1 jajko
-
1 cebula
-
Bio Kaszka Jaglano-Gryczana z Amarantusem do obtoczenia
Składniki na sos:
-
1 marchewka
-
½ cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
½ szklanki wody
-
½ szklanki passaty pomidorowej
-
1 łyżka mleka kokosowego
-
sól*
Przygotowanie pulpetów:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umieść mięso, ugotowaną soczewicę, jajko oraz cebulę w misce i dokładnie wymieszaj. Zagotuj wodę w dużym garnku. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w kaszce. Pulpeciki wrzucaj na wrzątek i gotuj około 10 minut na wolniejszym ogniu. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.
Przygotowanie sosu:
Do rondelka wrzuć posiekane w malakserze lub starte warzywa: marchewkę, cebulę i czosnek. Warzywa zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj passatę oraz mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do gotujących się warzyw dodaj kaszkę i gotuj kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dopraw do smaku solą jeśli gotujesz dla starszych dzieci lub dorosłych.
*pomiń, jeśli gotujesz dla małego dziecka.
TIP: Nadmiar ugotowanych pulpetów, możesz zamrozić.
Kaszka pomidorowa dwukolorowa
Składniki:
- 150 wody
- 100ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
- 1 Bio Różdżka Smaku Szpinak
- 2-3 krople dobrego oleju/oliwy
- 1 łyżka soczewicy żółtej
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta soli (dla starszych dzieci)
Wykonanie:
Do garnka wlej wodę, wsyp 2 łyżki kaszki, 1 łyżkę soczewicy, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj passatę i gotuj kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj przyprawy. Na talerzu dodaj olej oraz posyp Różdżką Smaku Szpinak. Możesz podawać z paluchami drożdżowymi do maczania w kaszce.
Omlet na śniadanie - ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Składniki:
-
3 jajka
-
1 łyżka Bio Kaszki Owsianej
-
1 szpinakowa Bio Warzywne Różdżki Smaku
-
kilka pomidorków koktajlowych
-
cebulka dymka
-
30 g sera feta
Dodatkowo:
-
Świeża sałata
-
Czerwona papryka
-
½ łyżeczki klarowanego masła
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z dodatkiem liofilizowanego szpinaku i kaszki.
Mieszankę wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę, posiekaną cebulkę i przekrojone na pół pomidory.
Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, aż góra się zetnie.
Podajemy z sałatą i papryką.
Pomidor dla niemowlaka - podsumowanie
Pomidory śmiało można podawać od początku rozszerzania diety niemowlaka – są lekkostrawne, bogate w witaminy i naturalnie wspierają odporność. Można je podawać w formie zupy, sosu czy delikatnego puree. Warto wybierać dojrzałe pomidory lub naturalne przetwory bez dodatku soli i cukru. Zainspiruj się prostymi przepisami i wprowadź pomidora do codziennego jadłospisu całej rodziny!