
Kakao dla dzieci - od kiedy można dawać kakao dla niemowlaka?
Ciepły kubek kakao to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Kojarzy się z bezpieczeństwem, kakaowymi "wąsami", domowym ciepłem i chwilami spędzonymi z rodziną. Ten rozgrzewający napój potrafi wywołać uśmiech i rozgrzać w chłodne dni.
Nic więc dziwnego, że rodzice często zastanawiają się, od kiedy i w jakiej formie kakao może pojawić się w diecie niemowlaka. Czy jest dla niego bezpieczne? I jakie ma właściwości?
Kakao w diecie dziecka
Prawdziwe kakao zawiera wiele cennych witamin m.in. z grupy B i składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, wapń i cynk.
Obawy wśród rodziców może budzić fakt, że naturalne kakao zawiera kofeinę. Jednak jej zawartość jest na tyle niska, że ocenia się ją jako marginalne źródło tego związku w diecie dzieci, pomimo ugruntowanych zwyczajów żywieniowych, przejawiających się wysokim spożyciem kakao wśród najmłodszych. Kakao zazwyczaj stosowane jest jako niewielki dodatek do dań, np. owsianki czy muffinek. W tym kontekście warto dbać po prostu o urozmaicenie diety i stosować różne przyprawy.
Od kiedy zatem można podawać kakao dla niemowlaka?
Nie ma przeciwskazań do tego, żeby podawać dziecku kakao od początku rozszerzania diety. Jak z każdym nowym podawanym produktem warto na początku podać niewielkie ilości kakao i sprawdzić reakcję dziecka. Może być to świetny dodatek do domowych placuszków, kaszki, owsianki czy gofrów.
Warto zwrócić uwagę jeszcze na dwa aspekty. Jeden z nich to rodzaj wybieranego kakao. Najlepsze kakao to to naturalne o prostym składzie, które zawiera jedynie naturalne kakao w proszku i nic więcej.
Drugim aspektem jest sposób jego podawania. Kakao dla dzieci, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z jedzeniem, może być podane jako dodatek do dań, nie zaś jako mleczny napój do picia. Zgodnie z zaleceniami Komitetu ds. Żywienia ESPGHAN mleko krowie nie powinno stanowić głównego napoju u dzieci w pierwszym roku życia, a po jego ukończeniu dzienne spożycie mleka nie powinno przekraczać 500 ml. Dlatego też w pierwszym roku życia nie podajemy dziecku kakao w formie picia, ale możemy stosować je jako niewielki dodatek do dań.
Karob, czyli alternatywa kakao dla dzieci
Jeżeli z jakiegoś powodu Twoje dziecko nie może spożywać kakao, jego świetną i naturalną alternatywą jest karob. To zmielone i pozbawione nasion strąki drzewa karobowego. Karob zawiera spore ilości węglowodanów, dzięki czemu ma naturalnie słodki smak. Można dodać go do kaszki, owsianki, ciasteczek, babeczek i innych domowych deserów. Dodatkowo nie zawiera kofeiny w porównaniu do kakao. Sprawdź Bio Karob od HELPA.
Naturalne kakao czy kakao instant: które wybrać?
Popularne napoje kakaowe, które w nazwie mają często kakao rozpuszczalne lub kakao instant mogą zawierać w swoim składzie dodatkowo spore ilości cukru. Dlatego warto czytać etykiety i sprawdzać skład wybieranych produktów.
Wybierając kakao dla dzieci i całej rodziny, czytaj etykiety. Wybieraj takie, które w swoim składzie ma jedynie kakao w proszku i nic więcej.
Najlepsze, zdrowe przepisy z kakao dla dzieci
Poniżej podajemy trzy pomysły na dania z kakao dla dzieci. Poznaj przepis na kakaowe kulki mocy, placuszki z kaszki, a także tradycyjne kakao do picia dla starszych dzieci.
Kakaowe kulki mocy z Bio EksPandami Orkisz
Składniki:
-
1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
-
1 łyżeczka Pasty z migdałów prażonych
-
6-7 łyżek Bio Ekspandów Orkisz lub innych Bio EksPandów o podobnej objętości
-
2 łyżki Bio Kakao w proszku
-
3 łyżki Bio Daktyli Sproszkowanych
-
jasny sezam
Przygotowanie:
Fasolę przepłucz pod bieżącą wodą, odcedź dokładnie i włóż do blendera z ostrzem S. Dodaj kakao, Bio Daktyle Sproszkowane, pastę z prażonych migdałów i zmiksuj na gładko. Na koniec dodaj Bio EksPandy Orkisz lub inne EksPandy. Wymieszaj całość i uformuj niewielkie trufle. Obtocz je w Malinowej Różdżce Smaku i sezamie.
Placuszki z Bio Kaszki z Kakao i Daktylami
Składniki:
-
4-5 łyżek Bio Sproszkowanych Daktyli (pomiń jak przygotowujesz dla młodszych dzieci),
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
200 ml mleka lub napoju roślinnego,
-
1 jajko,
-
Proponowane dodatki: Bio Łyżka Smaku Dynia, Brzoskwinia, Pasta z orzeszków arachidowych prażonych, Bio Grys Liofilizowany Drobinki Malinki.
Przygotowanie:
Do miski wsyp wszystkie składniki sypkie, wymieszaj. Wbij jajko, wlej mleko i jeszcze raz całość zblenduj lub dobrze wymieszaj na gładkie ciasto. Usmaż placki na dobrze rozgrzanej patelni. Posyp je Bio Łyżką Smaku, polej pastą orzechową i posyp grysem liofilizowanym.
Kakao do picia słodzone daktylami
Składniki:
-
2-3 łyżeczki Bio Kakao w Proszku
-
1 łyżka Bio Sproszkowanych Daktyli
-
250 ml mleka lub napoju roślinnego
-
szczypta Bio Cynamonu Cejlońskiego
Przygotowanie
Wsyp kakao do rondelka lub wysokiego pojemnika, dodaj szklankę mleka i łyżkę sproszkowanych daktyli. Wymieszaj całość na gładki i lekko spieniony płyn. Możesz dodać przyprawy, np. szczyptę cynamonu cejlońskiego. Napój podgrzej, wlej do kubeczka i podawaj. Takie kakao można podać również w miseczce z dodatkiem płatków śniadaniowych.
Kakao w HELPA
W naszej ofercie znajdziesz ekologiczne Bio Kakao w Proszku. Świetnie sprawdzi się jako napój do picia, jak również jako wartościowy dodatek do kaszek, owsianek czy domowych wypieków.
Dodatkowo, w naszej ofercie znajdziesz produkty, które zawierają kakao. Są to m.in.
- Bio Łódeczki Kakao - świetne płatki śniadaniowe o składzie czystym jak łza - to połączenie zbóż, daktyli oraz kakao, nic więcej.
- Bio Kaszka z Kakao i Daktylami - ta pyszna kaszka została nagrodzona w plebiscycie Czytamy Etykiety 2024 w kategorii "Żywność dla niemowląt".
- Batonik Kakao - mała i poręczna przekąska na mały głód. Sprawdzi się jako dodatek do szkolnej śniadaniówki, jak również jako zdrowy zastrzyk energii na wycieczkach czy spacerze.
- Kaszka Błyskawiczna Kakao - świetna propozycja dla tych, którzy chcą przygotować szybki i wartościowy posiłek. Wystarczy ją zalać ciepłym mlekiem lub wodą, odczekać kilka minut i gotowe!
A dla osób, które nie mogą z różnych powodów spożywać kakao, posiadamy także Bio Karob w proszku, który jest jego świetnym naturalnym zamiennikiem. Nada on naturalnej słodyczy daniom.
Kakao dla dzieci - podsumowanie
Kakao to wszechstronna i aromatyczna przyprawa, którą warto włączyć do rodzinnego menu. Warto wybierać kakao naturalne, bez dodatku cukru, i innych zbędnych dodatków. A na początku rozszerzania diety warto podawać je jako dodatek do dań, nie zaś napój na bazie mleka krowiego. Kiedy zaś dziecko będzie starsze, kubek ciepłego kakao od czasu do czasu może stać się częścią rodzinnych rytuałów, które na długo zostaną w Waszej pamięci.
Bibliografia: