
Jak zrobić kaszkę dla dziecka - jak ugotować kaszkę HELPA?
Kasza manna na mleku, z jabłkami, bananem, malinami... dla wielu z nas taki posiłek to wspomnienie dzieciństwa. Bo kaszka, zaraz obok gotowanych warzyw czy owoców kojarzy się z jednym z pierwszych dań serwowanych małym dzieciom. I to już od wielu pokoleń!
W tym artykule odpowiemy na pytanie, dlaczego kaszka to dobry posiłek dla dzieci od początku rozszerzania diety. Podpowiemy, na co zwrócić uwagę wybierając kaszkę, jak odpowiednio ją przygotować, a także jakie dodatki do niej pasują.
Kaszki dla dzieci a rozszerzanie diety
Jednym z posiłków, które najczęściej kojarzą się nam z dziećmi rozpoczynającymi przygodę z jedzeniem są właśnie kaszki. Ten posiłek ma naprawdę wiele zalet:
-
Kaszka jest najprostszym produktem zbożowym. Kaszka o prostym składzie zawiera jedynie 100% zbóż. Dlatego też stanowi bazę do delikatnego i lekkostrawnego posiłku.
-
To skarbnica wartości! Zbożowa kaszka jest źródłem błonnika, białka, węglowodanów, a także witamin, m.in. tych z grupy B. Ilość poszczególnych składników odżywczych zależy oczywiście od rodzaju kaszki. Przykładowo, Bio Kaszka Jaglana jest dobrym źródłem żelaza i krzemu, zaś Bio Kaszka Owsiana to bogate źródło rozpuszczalnego błonnika.
-
Kaszka ma gładką konsystencję. Oznacza to, że będzie świetnym i bezpiecznym posiłkiem zarówno dla najmłodszych dzieci, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pokarmami stałymi, jak i starszych. Kaszkę można urozmaicać także o inne produkty, dostosowane do wieku i umiejętności jedzenia dziecka.
-
To produkt gęsto odżywczy. Oznacza to, że w niewielkiej porcji kaszki można znaleźć sporo wartości odżywczych.
-
Kaszka jest posiłkiem, który jest szybki i łatwy w przyrządzeniu, co jest niezwykle ważne w rzeczywistości młodego rodzica. Gotowanie naszych kaszek zajmuje jedynie 2-3 minuty!
Na co zwrócić uwagę, wybierając kaszkę dla dziecka?
Wchodząc w alejkę z produktami dla dzieci, można dostać zawrotu głowy. Rodzajów i smaków kaszek jest naprawdę wiele. Czym zatem kierować się wybierając odpowiednią kaszkę dla dziecka?
Zachęcamy, by czytać, co znajduje się w składzie. Wybieraj kaszki, które mają proste i krótkie składy. Unikaj tych, które zawierają sól, cukier, olej palmowy lub inne zbędne składniki.
Jeżeli decydujesz się na kaszki z dodatkami wybieraj takie, które mają zdrowe i naturalne składniki, np. rośliny strączkowe, przyprawy i owoce.
Czy kasza manna jest zdrowa dla dzieci?
Kaszka manna - dla niektórych koszmar, dla niektórych najwspanialsze wspomnienie dzieciństwa. Jest to produkt pszenny, który zawiera gluten, którego podania zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci ¹ , nie powinniśmy opóźniać w trakcie rozszerzania diety. Jednak w porównaniu do innych kasz, tradycyjna kaszka manna to produkt zazwyczaj oczyszczony i zawierający nieco mniej wartości. Zachęcamy do spróbowania pełnoziarnistej Bio Manny Dawnych Zbóż, w której skład wchodzą dawne odmiany pszenicy, takie jak samopsza, płaskurka czy orkisz.
Dlaczego warto wybrać kaszki HELPA?
Bezmleczne kaszki HELPA to tradycyjne i niskoprzetworzone produkty, które wymagają gotowania. W ich skład wchodzą ekologiczne zboża, a w przypadku kaszek z dodatkami także nasiona roślin strączkowych, przyprawy lub sproszkowane daktyle i nic więcej. Nie zawierają dodatku cukru, soli, oleju palmowego, konserwantów i barwników. Kaszki HELPA nie mają dedykowanego wieku. Są to ekologiczne zboża rozdrobnione do poziomu kaszki, przeznaczone dla wszystkich - dla całych rodzin. Nie są to produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Z kaszki HELPA przygotować można szybkie śniadanie, które jest gotowe w zaledwie 2-3 minuty. Stanowią bazę do pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny. Można przyrządzić je na wodzie, napoju roślinnym lub mleku i dodać przeróżne dodatki - od słodkich po wytrawne. Kaszki HELPA sprawdzą się również jako baza lub dodatek w wielu mniej oczywistych daniach. Można przygotować z nich gofry, ciasteczka lub placuszki, mogą być składnikiem pożywnych zupek lub koktajli, a nawet mogą wchodzić w skład domowych lodów!
Jak zrobić kaszkę HELPA krok po kroku?
Kaszki HELPA nie są produktami instant, należy je ugotować. Rekomendujemy, żeby na początku przygody z naszymi produktami wybierać te jednoskładnikowe, np. Bio Kaszkę Jaglaną lub Owsianą i gotować je na wodzie. Nie ma przeciwwskazań do podawania innych kaszek wcześniej, jednak taki start zapewni łagodne początki z nowym rodzajem karmienia.
Jak zrobić pierwszą kaszkę ? Aby ją przygotować, do 200 ml zimnej wody wsyp 2 łyżki kaszki. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj wciąż mieszając by nie powstały grudki. To proste - czas gotowania to około 2-3 minuty.
Przelej kaszkę do miseczki i dodaj ulubione dodatki.
Z czym podawać dzieciom kaszki HELPA?
Możliwości jest naprawdę wiele. Możesz wzbogacić ją świeżymi lub gotowanymi warzywami lub owocami.
Jeżeli chcesz dodać kaszce dodatkowego koloru, smaku i wartości, świetnie sprawdzą się liofillizowane owoce i warzywa w postaci proszku z Bio Różdżek Smaku. Jedna 2-gramowa Różdżka dedykowana jest do jednej porcji kaszki - to fajne i praktyczne rozwiązanie. Dziecko samo może wybrać smak, wsypać Różdżkę do kaszki i wymieszać.
Dobrym pomysłem może być także dodanie do kaszki ekspandowanych zbóż. Kaszkę można podać również z jogurtem.
Do kaszki warto również dodać źródło zdrowego tłuszczu, np. zmielone orzechy, odrobinę pasty orzechowej, kroplę oleju lub rozgniecione awokado.
Jak należy przechowywać kaszkę HELPA?
Wszystko zależy od tego, czy mówimy o surowej czy ugotowanej już kaszce. Rekomendujemy, żeby surową kaszkę HELPA przechowywać w fabrycznym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. Warto dbać by po każdym użyciu kaszki szczelnie zamknąć strunę w opakowaniu. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat przechowywania kaszki, zachęcamy do przeczytania tego artykułu.
Podsumowanie
Kaszka to nie tylko sycący i zdrowy posiłek dla dzieci, ale także doskonały sposób na wprowadzenie różnorodnych smaków do diety malucha. Wybierając je, warto zwrócić uwagę na skład i sposób przygotowania, aby zapewnić dziecku pełnowartościowy posiłek. Pamiętajmy, że zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się już od pierwszych miesięcy życia – warto więc zadbać o to, by kaszka była smaczna, odżywcza i dostosowana do potrzeb dziecka.
Bibliografia
-
Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf