Jak przechowywać kaszkę HELPA?
Z tego artykułu dowiesz się jak przechowywać kaszkę HELPA, czy można zjeść ugotowaną kaszkę kilka godzin później i jak w sprytny sposób wykorzystać jej nadmiar. Mamy nadzieję, że ułatwi Wam to życie i uratuje trochę kaszki przed zmarnowaniem.
Jak przechowywać nieugotowaną kaszkę HELPA?
Niewłaściwe przechowywanie produktów zbożowych może wpływać na ich jakość i smak. Może nawet przyczynić się do zagnieżdżenia moli spożywczych, które wprost uwielbiają tego typu środowisko. Dlatego też ważne jest, żeby w odpowiedni sposób przechowywać kaszki.
Rekomendowanym przez nas sposobem przechowywania jest trzymanie kaszki w fabrycznym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. Po odsypaniu potrzebnej ilości kaszki delikatnie strzepujemy zawartość opakowania na dno, a następnie szczelnie zamykamy, wygodną strunę.
Na dole z tyłu opakowania znajdziecie nadrukowany numer partii i datę minimalnej trwałości produktu, która podana jest w formacie miesiąc rok Warto podkreślić, że data minimalnej trwałości kończy się wraz z końcem miesiąca podanego na opakowaniu.
Jeżeli chcesz przesypać kaszkę do słoiczka lub innego pojemnika pamiętaj o tym, żeby było ono szczelnie zamykane, czyste i suche. Rekomendujemy także, żeby do takiego pudełeczka włożyć kawałek etykiety z podaną datą minimalnej trwałości oraz numerem partii.
Jak wykorzystać ugotowaną kaszkę HELPA?
Czy potrafisz ugotować posiłek dla całej rodziny tak, żeby każdy był najedzony, a na talerzu nie zostaje zupełnie nic? A może jesteś w stanie przewidzieć, czy Twoje dziecko dzisiaj akurat nie zje kaszki?
Niestety, chyba nikt nie ma takich supermocy. Dlatego polecamy na talerz dziecka nakładać naprawdę niewielką porcję, tak by "czysta" kaszka, która nie miała kontaktu ze śliną dziecka pozostała w garnuszku. I gdy w garnuszku zostanie pół porcji niezjedzonej kaszki, bez większego problemu możesz przerobić ją na zupełnie nowe danie.
Czy możemy zjeść ugotowaną kaszkę po kilku godzinach?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw chcemy podkreślić jedną ważną rzecz – kaszka kaszce nierówna. Zawsze samodzielnie oceń, czy kaszka po przechowywaniu ma charakterystyczny dla niej kolor, zapach i smak. Rekomendujemy, by nie przechowywać i nie wykorzystywać ponownie porcji kaszki, która miała już kontakt ze śliną dziecka.
Jaką kaszkę zatem można schować do lodówki i wykorzystać potem? Czyste kaszki jedno i wielozbożowe ugotowane w szczególności na wodzie, które nie miały kontaktu ze śliną dziecka. Dlatego też zachęcamy– jeżeli zakładasz, że Twoje dziecko nie zje pełnej porcji kaszki, przelej do miseczki mniejszą ilość produktu. Tym samym unikniesz marnowania żywności.
Sugerujemy, żeby taką kaszkę ugotowaną na wodzie przechowywać w lodówce jak najkrócej, do 24 godzin. Dodamy tylko, że kaszkę przed włożeniem do lodówki należy dobrze ostudzić i zamknąć w szczelnym pudełeczku.
A co możemy zrobić z nadmiarem ugotowanej kaszki?
Wbrew pozorom możliwości użycia kaszki jest naprawdę sporo. Pierwszą i najprostszą z nich jest zjedzenie kaszki po dziecku. Rodzicu, nie zapominaj, że nasze kaszki to produkty dla całej rodziny, zaś korzyści płynące z jedzenia tych produktów zbożowych jest naprawdę wiele. Są sycące, bogate w witaminy i inne składniki odżywcze. A jeżeli nie jesteś miłośnikiem naszych kaszek w czystej postaci, wystarczy dodać kilka ulubionych składników – orzechy, miód, muesli lub ulubione owoce.
Jeżeli jednak nie mamy ochoty, nadmiar kaszki możemy wykorzystać do przygotowania pysznych potraw – może być to baza do wartościowego koktajlu, pysznych placuszków czy ciekawych deserów.
Przed Wami najprostszy przepis na wykorzystanie nadmiaru kaszki – koktajl jaglany.
Jeżeli poszukujecie innych przepisów na wykorzystanie niezjedzonej kaszki, serdecznie polecamy wpis naszej ambasadorki Sylwii Majcher. Znajdziecie tam m.in. przepisy pietruszkowe kluski, kokosowy pudding, pieczone gruszki z kaszką czy smakowite trufle. Wpis znajdziesz tutaj.
Podsumowanie
Doskonale wiemy, że zarówno dziecko, jak i dorośli nie zawsze mają ochotę na zjedzenie pełnej porcji posiłku. Nie zawsze też dany produkt nam musi przypaść do gustu w tradycyjnej formie. Dlatego mamy nadzieję, że nasze pomysły na przechowywanie kaszek i wykorzystanie ich nadmiaru ułatwią niemarnowanie żywności zgodnie z misją HELPA.