Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł 5,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł 5,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł 5,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł 5,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana
11,99 zł 5,99 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,99 zł 3,49 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,99 zł 3,49 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 3,49 zł
szt.
Bio Piciu Czerwone
Bio Piciu Czerwone
6,99 zł 3,49 zł
szt.
Bio Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
Bio Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
6,99 zł 3,49 zł
szt.
Bio Piciu Żółte
Bio Piciu Żółte
6,99 zł 3,49 zł
szt.
Łyżka Smaku Czarna Porzeczka
Łyżka Smaku Czarna Porzeczka
15,99 zł 8,00 zł
szt.
Chmura tagów
Dieta bez mleka - jak dbać o dobry poziom wapnia 0
Dieta bez mleka - jak dbać o dobry poziom wapnia

Od czasu, gdy mój Franek jest na diecie bez mleka, zwracam o wiele większą uwagę na prawidłowe bilansowanie posiłków. Dostarczenie prawidłowej dziennej porcji wapnia nie jest wcale takie łatwe. Bywały okresy, gdy Franek jadł bardzo wybiórczo i sięgałam po suplementację wapnia (przy wsparciu lekarza prowadzącego), ale obecnie Franek ma bogatszą dietę i dajemy radę bez suplementów.  

Pokrótce opiszę Wam nasze przygody z wapniem w diecie bezmlecznej syna. 

Po pierwsze – dbam o napoje roślinne fortyfikowane w wapń. Franek wybiera najchętniej napój owsiany, ja sama też najbardziej lubię właśnie ten napój. Jest on stałym elementem naszej kuchni. Z uwagi na to, że ja jestem na diecie wegetariańskiej i ograniczam mleko krowie – to także dla mnie ważne są roślinne źródła wapnia. Wybieramy tylko napoje niedosładzane, z jak najkrótszym składem. Biodostępność wapnia w napojach roślinnych jest wysoka – zatem już dwie szklanki napoju są w stanie pokryć dużą część zapotrzebowania dziennego. Franek zazwyczaj pije jedną szklankę w formie kakao (napój roślinny + kakao surowe, bez dosładzania). Kakao jest także dobrym źródłem wapnia oraz żelaza. Druga szklanka napoju roślinnego to zazwyczaj baza do gotowania ulubionej kaszki lub płatków.  

W diecie Franka królują brokuły - świetne roślinne źródło wapnia. To ulubione warzywo do obiadu oraz element zup-kremów. Mam szczęście, że tak się złożyło, że synek lubi akurat te produkty, które mu dobrze służą - obok miłości do brokuła jest także fanem strączków - fasolę i cieciorkę uwielbia bez żadnych dodatków.  I fasola i ciecierzyca są bogate w wapń, więc dobrze się składa. Taka gotowana fasola i ciecierzyca są u nas częstym elementem kolacji, a także dodatkiem do sosów czy wypieków. Staram się przemycać wszędzie bogactwo strączków - na przykład w postaci fasolowego ciasta czekoladowego lub muffinek oraz gofrówTakże mąka z ciecierzycy jest częstym dodatkiem do moich wypieków, placków i naleśników. 

Kolejnym dobrym i lubianym źródłem wapnia jest sezam – staram się, by był elementem panierek, dodatkiem do kanapek, posypką do różnorakich dan. Przy jego użyciu robię też różne ciasteczka, najczęściej na bazie ekspandowanego amarantusa z BIO Ekspandów Amarantus. Nasz amarantus kocham miłością wielką z uwagi na zawartość żelaza i wapnia, które są tak bardzo potrzebne w diecie dzieci! Bez amarantusa nie wyobrażam już sobie kuchni. Panierka ze zmielonego sezamu, słonecznika, pestek dyni i amarantusa – to istna bomba zdrowia. Taki mix sprawdzi się także świetnie jako kanapkowa posypka albo dodatek do ciasta na placki.  

Kolejnym źródłem wapnia, które świetnie nam się sprawdza, są suszone morele i daktyle – podawane przeze mnie często albo jako samodzielna przekąska, albo do kulek mocy lub wypieków i kasz.  

Pomarańcze i sok pomarańczowy goszczą także na naszym stole, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Franek jako jedno z ulubionych owoców wybrał sobie czarną porzeczkę. Z uwagi na jej sezonową dostępność - korzystamy głównie z tej w BIO Łyżce Smaku. To nasza najczęściej wybierana Łyżka Smaku. Porzeczka może poszczycić się dużą zawartością witaminy C, a także właśnie wapnia! 

Pistacje, orzechy laskowe i migdały - to kolejne bogate w wapń produkty, które zawsze mamy pod ręką. Codzienna porcja orzechów do śniadaniówki lub na podwieczorek to u nas konieczność. Orzechy staram się podawać także w formie maseł orzechowych przygotowanych w domu. 

Pewnie nie wymieniłam powyżej wszystkich roślinnych źródeł wapnia, ale starałam się napisać o tym, co sprawdza się u nas w domu. Warto eksperymentować z różnymi produktami w formie samodzielnej oraz dodając je do różnorakich dan. U mnie takim złotym daniem, do którego mogę dodać wszelkie nowości, są placki i gofry- polecam z całego serca ten sposób na nowe elementy diety. 

Na koniec chciałam przypomnieć, że we wchłanianiu wapnia pomaga witamina D! Zatem warto pamiętać o suplementacji zgodnie z zaleceniami lekarza. 

 

Ola

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium