Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
BIO Łódeczki Kakao 130 g
BIO Łódeczki Kakao 130 g

16,99 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Naklejka Back To School
Naklejka Back To School

7,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Borówka
Suchy Prowiant Borówka

7,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Cynamon 130 g
BIO Łódeczki Cynamon 130 g

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Jabłko dla niemowlaka - surowe czy gotowane? Jak podawać? 0
Jabłko dla niemowlaka - surowe czy gotowane? Jak podawać?

Jabłko dla niemowlaka - surowe czy gotowane? Jak podawać?

Jednym z pierwszych owoców, jakie poznaje maluch, jest często jabłko. Ten wybór nikogo nie dziwi, ponieważ jest to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce, do tego dostępny przez cały rok. Są soczyste i mają kwaśny lub słodki smak. Od kiedy można wprowadzić do diety dziecka jabłka? W jakiej formie najlepiej je podawać? O tym dowiesz się z poniższego artykułu.

Jabłko w diecie dziecka - wartość odżywcza

Jabłka zawierają witaminy (np. witaminę C) i składniki mineralne (m.in. potas). W dużej mierze składają się z wody, dlatego są to owoce niskokaloryczne. Jabłko, w szczególności jedzone ze skórką, jest również źródłem błonnika. Zawartość poszczególnych składników odżywczych zależy od danej odmiany, zabarwienia oraz stopnia dojrzałości owocu.

Kiedy wprowadzić jabłka do diety dziecka?

Tak jak w przypadku warzyw i innych owoców, jabłka można wprowadzić od początku rozszerzania diety. Na samym początku jabłko dla niemowlaka powinno być odpowiednio przygotowane, ponieważ podanie surowego jabłka w nieodpowiednich kawałkach zwiększa ryzyko zadławienia.

Jabłko dla dziecka - surowe owoce, gotowane czy pieczone?

Jeśli rozpoczynasz rozszerzanie diety niemowlęcia i chcesz do diety malucha dodać jabłko, to najlepiej zacząć od upieczonego, ugotowanego bądź podduszonego czy surowego startego na tarce o drobnych oczkach. Można też podać jabłko dla niemowlaka w formie gładkiego puree. Tak przygotowane owoce to wartościowy dodatek do ulubionej kaszki, placuszków czy babeczek. W następnym kroku ciekawym urozmaiceniem posiłków może być dodatek suszonych czy liofilizowanych jabłek.

Jabłko komponuje się świetnie zarówno z innymi owocami np. gruszką, brzoskwinią, jak również pasuje do warzyw, np. dyni i marchewki. Warto szukać nowych smaków i proponować je dzieciom.

Warto zadbać o to, by nie rezygnować z kawałków i kiedy dziecko jest na to gotowe zachęcać do gryzienia i podawać dziecku owoc również w całości.

W jakiej postaci podawać dziecku jabłko, aby uniknąć ryzyka zadławienia?

Surowe jabłko podawane w kawałkach niesie ze sobą ryzyko dostania się do dróg oddechowych. Dlatego najbezpieczniej na początku podawać maluchowi jabłka w formie np. duszonej. Przygotowanie samodzielnie takich przetworów jest naprawdę proste, dlatego warto zrobić je w domu. Wystarczy jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do rondelka i z niewielką ilością wody dusić do miękkości na małym ogniu. Można też ugotować jabłko na parze i zblendować na gładki mus. Z czasem można dodawać do jabłka np. aromatyczne przyprawy, jak cynamon cejloński.

Sok z jabłek w diecie niemowlaka

Zgodnie z aktualnem stanem wiedzy, soki owocowe bądź owocowo-warzywne nie są polecane w pierwszym roku życia. A dlaczego? Po prostu są niepotrzebne w diecie dzieci. Dodatkowo nauka picia soków od początku rozszerzania diety nie sprzyja budowaniu dobrych nawyków żywieniowych. Chodzi o to, że dużo łatwiej i szybciej jest wypić sok z trzech jabłek niż zjeść taką porcję nieprzetworzonego owocu.

W późniejszych latach życia dziecka spożycie soków powinno być ograniczane i kontrolowane, zgodnie z wytycznymi. Przykładowo od 1 do 3 lat dziecko może maksymalnie wypijać 120 ml soku.

Pomysły i inspiracje na dania dla dzieci z jabłkiem

Surowe, pieczone, tarte lub w kawałkach... sposobów na podanie jabłka jest naprawdę wiele. Poniżej przygotowaliśmy dla Was dwie proste inspiracje na połączenie jabłek z naszymi kaszkami.

Mus jabłkowy na kaszce

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotuj kaszkę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Lekko ostudzoną kaszkę, uduszone jabłko i cynamon przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładki mus. Jeśli mus będzie za gęsty, można dodać odrobinę wody lub mleka. Na wierzch można posypać liofilizowanymi owocami np. Bio Różdżką Smaku.

Kaszka ze startym jabłkiem

Składniki:

Przygotowanie:

W garnuszku z wodą, powoli wsyp kaszkę i gotuj na małym ogniu około 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj starte jabłko, wymieszaj i poczekaj aż kaszka zgęstnieje. Kaszkę przełóż do miseczki.

 

Podsumowanie

Jabłko to jedno z popularniejszych owoców, które podaje się dzieciom. Owoc ten zawiera wiele cennych składników odżywczych. Małym dzieciom najlepiej podawać go w formie rozdrobnionej po obróbce termicznej np. duszone, pieczone, gotowane na parze lub w formie musu. Dzięki temu jabłko jest łatwiejsze do spożycia i bezpieczniejsze dla maluchów, a przy tym nadal dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych. Warto więc sięgać po różnorodne formy tego owocu, by wprowadzać go do codziennej diety dziecka w sposób smaczny i zdrowy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium