Dynia dla niemowlaka - jaka i od kiedy? Z czym podawać?
Dynia to nie tylko popularna ozdoba na Halloween, ale przede wszystkim wartościowe warzywo w naszej diecie, które warto włączyć do rodzinnego jadłospisu w okresie jesienno-zimowym. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ma charakterystyczny pomarańczowy miąższ i delikatny słodki smak. Do najpopularniejszych odmian należą: dynia hokkaido, dynia piżmowa czy dynia zwyczajna. W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na pytanie, kiedy i jak wprowadzić dynię do diety dziecka oraz nasze przepisy z użyciem dyni.
DYNIA - WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w białko oraz błonnik pokarmowy. Zawiera wiele witamin (m.in. A, C i E oraz z grupy B) i składników mineralnych, jak: wapń, magnez czy potas. Dynia swoją barwę zawdzięcza obecności karotenów m.in. beta-karotenu. Warto również zwrócić uwagę na pestki dyni, które zawierają duże ilości korzystnych dla zdrowia tłuszczy. Ponadto dostarczają także białka, magnezu oraz żelaza.
DYNIA W DIECIE NIEMOWLAKA - CZY WARTO?
Oczywiście, że warto! Dynia dla niemowlaka to naprawdę świetny wybór. Jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera sporo beta-karotenu, który należy do związków przeciwutleniających - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz chroni przed infekcjami.
KIEDY I W JAKI SPOSÓB WPROWADZIĆ DYNIĘ DO DIETY DZIECKA?
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić dynię już od początku rozszerzania diety. Jak z każdym nowym produktem w diecie dziecka, warto zacząć od niewielkiej ilości. Na początku można zaproponować gładki mus z dyni gotowanej czy też odpowiedniej wielkości kawałki dyni pieczonej. W kolejnych etapach rozszerzania diety można przygotować dyniowe placuszki, babeczki czy też dyniowe gofry.
Z CZYM NAJLEPIEJ PODAWAĆ DYNIĘ DLA NIEMOWLAKA?
Na początku warto zaproponować dziecku samą dynię, aby mogło poznać jej smak. Im więcej nowych produktów maluch odkryje, tym łatwiej będzie komponować dla niego urozmaicone posiłki. Lubicie przygotowywać zupy? Spróbujecie zrobić krem z dyni! Aby uzyskać pożywny krem, dodaj odrobinę zdrowego tłuszczu np. oliwę lub zmielone pestki czy orzechy. Możesz również wykorzystać nadmiar ugotowanej kaszki, łącząc ją z dyniowym puree.
Pieczona dynia dla niemowlaka i nie tylko - podstawowy przepis
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dynię, obierz ze skórki (jeśli to konieczne, niektóre rodzaje dyni można jeść ze skórką), wydrąż środek i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie skrop oliwą. Tak przygotowaną dynię włóż do piekarnika i piecz około 25-35 minut (w zależności od tego, jaka będzie odmiana dyni i od rodzaju i wielkości kawałków). Upieczona dynia powinna być miękka, lekko przyrumieniona i powinno spokojnie dać się ją nakłuć.
Pieczona dynia świetnie nadaje się samodzielnie do podania dziecku, jak również do zupy krem, dodatek do sosów, sałatek, czy nawet domowych wypieków.
NASZE INSPIRACJE NA WYKORZYSTANIE DYNI DLA DZIECKA
Dynię można przyrządzić na wiele sposobów - można ją piec, dusić, gotować. Pieczona dynia może być bazą kotlecików czy placuszków. Można przygotować puree bądź klasyczną zupę krem. To też idealne warzywo do przyrządzenia posiłków na słodko, jak ciasto dyniowe. Sprawdź nasze propozycje na wykorzystanie dyni w diecie dziecka:
WYPRÓBUJ DYNIĘ LIOFILIZOWANĄ OD HELPA!
Dynia w postaci pyłu? Dlaczego nie! Wśród naszych produktów znajdziesz Bio Łyżkę Smaku Dynia, Brzoskwinia oraz Bio Warzywne Różdżki Smaku, które w składzie zawierają ekologiczną liofilizowaną dynię. To prosty i ciekawy sposób na urozmaicenie diety dziecka.
W naszej ofercie znajdziesz również Pastę z prażonych pestek dyni. To świetny dodatek do kaszki, serków śmietankowych, sosów do sałatek. I przede wszystkim to prawdziwa bomba wartości odżywczych!
PODSUMOWANIE
Dynia to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych oraz antyoksydanty wspierające pracę układu odpornościowego. Dlatego warto włączyć ją nie tylko do diety dziecka, ale i całej rodziny! Dynia jest delikatna w smaku, dzięki czemu może być elementem wielu potraw.