Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł 7,19 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
9,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
9,99 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Gryczana z Amarantusem
Bio Kaszka Jaglano - Gryczana z Amarantusem
12,99 zł 7,79 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł
szt.
Chmura tagów
Dlaczego prowadzimy sklep z eko żywnością 2
Dlaczego prowadzimy sklep z eko żywnością

Zalety żywności ekologicznej i dlaczego prowadzimy sklep z eko żywnością

Co to jest żywność ekologiczna - definicja

W jednym zdaniu - żywność ekologiczna to żywność bez szkodliwych pozostałości z pestycydów i środków ochrony roślin. Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami rolnictwa ekologicznego, a więc przy użyciu naturalnych zasobów i metod z zapewnieniem najlepszych warunków dla środowiska i zwierząt. Żywność przetworzoną można uznać za ekologiczną, jeżeli co najmniej 95 proc. masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne. U nas stawiamy na to, by 100% składników naszych produktów było ekologicznych - transparentność jest dla nas nas niezmiernie istotną sprawą. Nawet przyprawy używamy ekologiczne, by klient nie miał wątpliwości, że sięga po 100% eko jedzenie.

Żywność ekologiczna - czy warto? Wady i zalety

Zalety żywności ekologicznej to przede wszystkim jej wpływ na zdrowie ludzi. Zadaniem rolnictwa ekologicznego jest produkcja pełnowartościowych produktów, których spożycie przekłada się na profilaktykę zdrowotną oraz poczucie dobrostanu.

Żywność ekologiczna nie zawiera pozostałości środków chemicznych lub ich poziom jest zdecydowanie niższy niż w produktach konwencjonalnych. Substancje szkodliwe nie pozostają w naszym organizmie i nie są kumulowane, co samo w sobie stanowi profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo żywność ekologiczna podlega ciągłej kontroli podczas całego procesu produkcyjnego i logistycznego, zanim znajdzie się w na sklepowej półce. Jedną z najważniejszych różnic pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną jest brak glifosatu w tej pierwszej - składnika najpopularniejszego aktywnego herbicydu nieselektywnego na świecie. Spożywanie glifosatu wraz z żywnością może skutkować nietolerancjami pokarmowymi, alergiami, rozwojem celiakii, cukrzycy, upośledzeniem płodności i rozwojem nowotworów.

Smak żywności ekologicznej bardzo często określany jest jako bardziej wyrazisty i pełny. Jest to naturalny smak, którego często młodsze pokolenia niestety nie znają, gdyż półki uginają się pod produktami z upraw konwencjonalnych.

Celem rolnictwa ekologicznego na szczeblu produkcji rolnej, przetwórstwa, dystrybucji, jak również konsumpcji jest utrzymanie i wzmacnianie zdrowotności ekosystemów - poszanowanie środowiska naturalnego. Uprawa roślin metodami ekologicznymi nie wyjaławia gleby oraz nie wpływa na zmianę krajobrazu.

Żywność ekologiczna, przy wielu zaletach, posiada także wady. Najczęściej wymienianymi są wygląd oraz cena. Warzywa i owoce uprawiane z poszanowaniem środowiska naturalnego i bez "chemii" nie są idealnie proste, pękate czy idealnie wybarwione. To częsty problem dla ludzi, którzy przyzwyczajeni są do jakości produktów marketowych. Marchewka eko nie wygląda jak z obrazka - jest mniejsza, często ubrudzona ziemią i karłowata. Cena produktów ekologicznych jest natomiast bezpośrednio związana z wyższym kosztem produkcji. W tej cenie ukryty jest także koszt badań jakościowych, którym nie podlega żywność konwencjonalna.

Jak wygląda rynek żywności ekologicznej w Polsce?

Z danych na rok 2019 blisko 3,5% ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych w Polsce stanowią powierzchnie ekologiczne. Bardzo dynamiczny rozwój sektora ekologicznego przekłada się na wzrost podaży produktów rolnictwa ekologicznego. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce w 2020 roku wyniosła 509291,27 hektara. Zarejestrowano 20274 producentów żywności ekologicznej. Wyniki badań konsumenckich wskazują, że klienci coraz częściej i chętniej sięgają w sklepach po żywność ekologiczną i niejednokrotnie płacą za nie więcej niż za te, które zostały wyprodukowane konwencjonalnymi metodami.

Żywność ekologiczna a konwencjonalna

Żywność z produkcji ekologicznej różni się składem od żywności konwencjonalnej, która obecnie dominuje na rynku. Żywnością konwencjonalną nazywamy żywność pochodzącą z rolnictwa i przetwórstwa masowego, wykorzystującego syntetyczne środki produkcji: nawozy mineralne, pestycydy, regulatory wzrostu, antybiotyki, dodatki do żywności. Czyli w skrócie - jest to żywność w jakości nieeekologicznej.

Wraz ze wzrostem ludności na świecie produkcję żywności zaczęto sprowadzać do dwóch mianowników - ceny i wydajności. Obecnie mierzymy się z abstrakcyjnie dużymi ilościami żywności przy jednocześnie absurdalnie małej wartości odżywczej. Dodatkowo, aby zwiększyć wydajność wprowadzono modyfikacje genetyczne - które nie dość, że wymagają jeszcze większej ilości nawozów sztucznych, to mogą wpływać na dalsze życie następnych pokoleń.

Powyższe fakty są powodem, aby poszukiwać żywności pełnowartościowej - ekologicznej, w której nie ma takich zagrożeń, a w każdym razie poziom pozostałości chemicznych środków ochrony roślin jest w niej zdecydowanie niższy, gdyż producenci mają obowiązek o to zadbać. Wyższa jest z kolei zawartość substancji pożądanych dla zdrowia.

Termin „ekologiczny”, "organiczny" „bio”, „eko”, używane samodzielnie lub łącznie, mogą być tylko i wyłączanie stosowane w znakowaniu i reklamie produktu, który spełnia wszystkie wymogi określone na mocy rozporządzenia lub zgodnie z rozporządzeniem żywności ekologicznej. Konwencjonalnych produktów nie można podpinać pod żywność ekologiczną.

Certyfikat i produkcja żywności ekologicznej - wymagania

Certyfikat ekologicznej żywności to euroliść. Jest to biały liść z gwiazdek na zielonym tle, znak europejskiego rolnictwa ekologicznego przyznawany przez Komisję Europejską. Jego obecność na produkcie potwierdza, że zakupione produkty ekologiczne spełniają wszystkie wymagania stawiane przez Unię Europejską w sprawie rolnictwa ekologicznego, a producent (przetwórca, importer) spełnia wszystkie wymogi produkcji żywności ekologicznej. Jest to jedyne prawomocne potwierdzenie produktów ekologicznych. Dopuszcza się zastosowanie znaku w kolorystyce czarno- białej, w przypadku braku możliwości zastosowania wersji kolorystycznej.

Produkcję żywności regulują przepisy prawa krajowego, jak i unijnego. Przepisy określają, że każdy etap produkcji żywności ekologicznej, począwszy od wstępnej, przez przechowywanie, przetwarzanie, transport i sprzedaż lub zaopatrzenie ostatecznego klienta musi podlegać kontroli i certyfikacji. Eko produkty żywnościowe dopuszczone do sprzedaży detalicznej w sklepach muszą spełniać wszystkie wymogi prawa i dodatkowo powinny być zapakowane w jednostkowe opakowania, na których logo zostało umieszczone w miejscu widocznym i czytelnym dla konsumenta oraz nie może być usuwalne.

Nabywając produkty oznaczone znakiem euroliścia mamy gwarancję, że zakupione wyroby zostały wytworzone przynajmniej w 95% ze składników ekologicznych i spełniają wymogi urzędowego systemu kontroli. Należą do nich parametry takie jak: odpowiednia żyzność gleby, dobrostan zwierząt oraz ochrona środowiska w czasie produkcji rolniczej. Wykorzystanie sztucznych polepszaczy, organizmów modyfikowanych genetycznie oraz produktów wytwarzanych z GMO w uprawie żywności ekologicznej jest zabronione. Produkty ekologiczne bez wątpienia znacząco różnią się od żywności dominującej na rynku.

Dlaczego prowadzimy sklep z żywnością ekologiczną?

Zalety żywności ekologicznej nie pozostawiają wątpliwości, że jest to trafny wybór. Naszym marzeniem było stworzyć miejsce, gdzie oferowana żywność będzie bezpieczna i przebadana. W sklepach można natrafić na bardzo różnoraką jakość. Kiedyś panowało przekonanie, że jeśli produkt jest droższy, to należy to wiązać z wyższą jego jakością. Dziś niestety konsument postawiony jest przed wyborem produktów, które nie trzymają się w żadnych widełkach - bardzo często produkty droższe są wątpliwej jakości. Niestety nadal wielu producentów stosuje oznakowania wprowadzające w błąd, nawiązując do ekologicznych metod uprawy. Tworząc HELPĘ chcemy zapewnić, że oferujemy tylko to, co najlepsze. Zdrowa żywność ekologiczna zapewnia odpowiednie odżywienie i wzrost organizmu, bez potrzeby stosowania dodatkowych suplementów diety.

Założycielkami marki są lekarka i dietetyczka, które wierzą w eko żywność i jej wpływ na nasze zdrowie oraz ekologię całej planety. Produkty które stworzyły powstały z potrzeby chęci zdrowego karmienia swoich dzieci i całej rodziny. To one rozpowszechniły gotowanie kaszek z przeróżnych gatunków zbóż przy istnym zalaniu rynku kaszkami błyskawicznymi. To także one są matkami pomysłu dodawania do kaszek zbożowych owoców liofilizowanych w postaci magicznego pyłu.

Komentarze do wpisu (2)

22 czerwca 2021

Oby takich marek było więcej! Brawo, jestem pod wrażeniem od początku!!

22 czerwca 2021

Oby takich marek było więcej! Brawo, jestem pod wrażeniem od początku!!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium