Blog
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Kameleon
Kameleon
24,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
6,99 zł
szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus
6,99 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż  - Krótka Data
Bio Kaszka 4 Zbóż - Krótka Data
12,99 zł 7,79 zł
szt.
Bio Kaszka  z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy
12,99 zł
szt.
Chmura tagów
Prawidłowa dieta w ciąży - co jeść, a czego unikać? 0
Prawidłowa dieta w ciąży - co jeść, a czego unikać?

Prawidłowa dieta w ciąży - co jeść, a czego unikać?

Dieta dla kobiet w ciąży powinna być pełna składników odżywczych, z których skorzysta zarówno organizm matki, jak i dziecka. Warto postawić na dobre odżywianie i starać się jeść zdrowo, gdyż ma to duże znaczenie dla rozwoju płodu. Co jeść w ciąży i jak planować jadłospis przyszłej mamy?

Podstawowe zasady zdrowej diety dla kobiet w ciąży

Dieta kobiety w ciąży powinna być przede wszystkim zbilansowana i pełna składników odżywczych. Najważniejsze mikroskładniki dla przyszłych mam to między innymi: żelazo, cynk, jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminy A, D, C, E. Jadłospis powinien więc składać się z potraw, które zawierają spore ilości tych mikroelementów. Zaleca się wzbogacić dietę w owoce i warzywa, pić spore ilości wody, a posiłki spożywać regularnie, najlepiej codziennie o tej samej porze.

Zielona sałatka

Dieta w ciąży - pierwszy trymestr

Co jeść w ciąży? Tak naprawdę dieta w I trymestrze ciąży nie różni się specjalnie od sposobu żywienia w późniejszych jej okresach. Już od samego początku warto unikać dużej ilości kawy czy żywności typu fast-food. Podczas ciąży nie można spożywać napojów alkoholowych oraz palić tytoniu. Należy postawić natomiast na produkty bogate w witaminy i inne składniki mineralne. I trymestr bywa najtrudniejszy w zachowaniu odpowiedniej diety, ze względu na częste występowanie wymiotów i nudności. Warto postawić na zdrowe produkty, jednak nie powinno się zmuszać do jedzenia oraz stawiać na zbyt restrykcyjny jadłospis.

Dieta w ciąży - drugi trymestr

W II trymestrze ciąży jeszcze bardziej zwiększa się zapotrzebowanie na związki odżywcze. W szczególności ważne jest białko, związki mineralne oraz produkty, zapewniające energię. Posiłki powinny być stosunkowo niskokaloryczne, jednak bardzo odżywcze. Do diety warto wdrożyć: jaja, chude mięso, ryby, kasze, ryż brązowy, zielone warzywa, nasiona, pieczywo pełnoziarniste. Zaleca się również spożywanie owoców, w tym suszonych, a także jogurty i kefiry jako naturalne probiotyki.

Dieta w ciąży - trzeci trymestr

Znów wzrasta zapotrzebowanie na energię oraz białko. Zaleca się spożywanie przynajmniej 5 pełnych posiłków dziennie. Źródła białka podobne, jak w trymestrze II. Aby zniwelować obrzęki, które często pojawiają się w tym czasie ciąży, warto ograniczyć spożywanie soli i zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W III trymestrze dziecko zajmuje już sporo miejsca, rozpierając jamę brzuszną i uciskając niektóre narządy, warto więc zadbać o to, aby dieta była lekkostrawna.

Jogurt z truskawkami

Czego powinna unikać kobieta w ciąży?

W diecie kobiety w ciąży należy ograniczyć produkty, takie jak:

  • kofeina;
  • cukry proste;
  • soja;
  • czekolada mleczna i biała;
  • ostre i silnie aromatyczne przyprawy;
  • produkty wędzone;
  • mocne herbaty ziołowe poza tymi polecanymi przez lekarza;
  • produkty wysokoprzetworzone, zawierające dużo substancji sztucznych i dodatków do żywności;
  • napoje alkoholowe - całkowity zakaz.

Dieta cukrzycowa w ciąży

Dieta dla kobiety w ciąży z cukrzycą powinna być dostosowana do potrzeb matki, ale jednocześnie zapewniać niezbędne wartości odżywcze, wymagane do prawidłowego rozwoju płodu. Celem jest utrzymanie optymalnego stężenia glukozy we krwi. Taka dieta powinna być ustalana z lekarzem prowadzącym, który doradzi, co można jeść i jak należy rozkładać posiłki.

Miska z warzywami i owocami

Dieta lekkostrawna w ciąży

Im bliżej narodzin, tym dziecko staje się większe i bardziej uciska na narządy jamy brzusznej. Oznacza to, że częściej pojawiają się wzdęcia i zaparcia. Dlatego też dieta kobiety w ciąży powinna składać się z potraw lekkostrawnych. Należy unikać produktów wzdymających, takich jak rośliny strączkowe czy słodycze. Warto postawić na zielone warzywa i owoce, a także spożywać wspomagające jelita probiotyki w postaci maślanki czy jogurtów naturalnych.

Dieta wątrobowa w ciąży

Zadaniem tzw. diety wątrobowej jest wspomaganie funkcjonowania wątroby w ciąży. Zasady są dość proste:

  • jedzenie 5-7 posiłków dziennie;
  • posiłki małe i lekkostrawne;
  • przerwa między posiłkami ok. 3 godziny;
  • spożywanie niewielkich ilości tłuszczów;
  • ograniczenie błonnika pokarmowego;
  • warzywa i owoce tylko po obróbce termicznej;
  • spożywać produkty gotowane, nie smażone lub pieczone.

Dieta wegetariańska w ciąży

Dieta wegetariańska w ciąży jest możliwa do wykonania, jednak przyszłe matki muszą pamiętać o uzupełnianiu jadłospisu w białko roślinne oraz wapń i witaminę D. Są to składniki niezbędne dziecku do prawidłowego rozwoju. Najlepiej takiej diety nie przeprowadzać na własną rękę, a poradzić się specjalisty, który pomoże dobrać odpowiednie składniki.

Dieta ketogeniczna w ciąży

Czy dieta ketogeniczna w ciąży jest bezpieczna? Ten sposób odżywiania raczej nie jest zalecany przyszłym matkom, ponieważ jest to dieta wysokotłuszczowa, uboga w składniki odżywcze. Rozwijający się płód potrzebuje wielu witamin i minerałów, a organizm kobiety w ciąży wymaga dostarczania odpowiednich źródeł energii. Jako że dieta ketogeniczna wiąże się z okresem adaptowania i jest bardzo restrykcyjna, lepiej nie przeprowadzać jej w ciąży. Osoby, które koniecznie chcą wybrać ten sposób żywienia, powinny to robić pod okiem specjalisty, który pomoże odpowiednio zadbać o rozwój płodu.

Jaglane kulki

Suplementacja w ciąży

Organizm kobiety w ciąży wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały. Dlatego w czasie ciąży warto suplementować:

  • kwas foliowy - do drugiego trymestru 0,4 mg na dobę;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega;
  • żelazo - minimum 18 mg w trakcie planowania ciąży i ok. 27 mg trakcie ciąży; podczas laktacji ok. 20 mg;
  • jod - dobowa dawka u kobiet ciężarnych wynosi ok. 200-500 mikrogramów na dobę;
  • witaminę D3 - warto suplementować już w czasie planowania ciąży; w trakcie ciąży należy przyjmować ok. 2000 j.m. na dobę.

Każdą suplementację najlepiej przeanalizować z lekarzem lub dietetykiem. Kobiety, które stosują specjalne diety, związane z różnymi schorzeniami, lub muszą stosować dietę eliminacyjną w ciąży, powinny wziąć pod uwagę inne mikroskładniki, których może zabraknąć w ich jadłospisie i postawić na dodatkową suplementację. Niezależnie od stosowanej diety przyszła matka musi pamiętać o składnikach odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl