Czarna porzeczka - właściwości, witaminy i rola w diecie
Ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak, powstają z niej soki i dżemy, które zasilają babcine spiżarnie. Wyroby z tego owocu świetnie komponują się z domowymi wypiekami, goframi lub placuszkami. O czym mowa? O czarnej porzeczce, prawdziwym superfoodzie! W tym artykule odpowiemy Wam na pytania: Jakie właściwości i zastosowanie mają owoce czarnej porzeczki? Co pysznego można z nich przyrządzić? I w jaki sposób podawać je dziecku?
Czarna porzeczka - charakterystyka i właściwości
Owoce czarnej porzeczki mają okrągły kształt i intensywny fioletowo-czarny kolor. Ich cechą charakterystyczną jest kwaśno-słodki smak, a w środku ciemnofioletowy miąższ. Charakterystyczny zapach mają także liście czarnej porzeczki, dzięki czemu wykorzystywane są często w aromaterapii i przemyśle kosmetycznym.
Czarna porzeczka zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in:
-
To jeden z owoców najbogatszych w witaminę C – 100 g czarnej porzeczki pokrywa ponad 200% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Witamina C to antyoksydant, który wspiera m.in. układ odpornościowy.
-
W czarnych porzeczkach jest również sporo błonnika (7,8 g w 100 g), który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
-
Czarne porzeczki zawierają cenne składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo czy potas oraz witaminy: z grupy B, witaminy A oraz E.
Owoce czarnej porzeczki to naprawdę wartościowy element diety i warto zadbać o ich regularne spożywanie.
Zastosowanie czarnej porzeczki
Owoce czarnej porzeczki są niezwykle wszechstronne i można je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Można cieszyć się po prostu smakiem świeżych owoców. Warto dodawać je do sałatek, również tych warzywnych. Porzeczki są również świetną bazą do przyrządzania domowych przetworów. Z owoców czarnej porzeczki można bowiem zrobić pyszne dżemy, soki lub kompoty, które są kwaśne i aromatyczne. Dżem z czarnych porzeczek to propozycja dla tych, którzy lubią mniej słodkie potrawy. Można go zaserwować solo lub w towarzystwie twarogu, bitej śmietany lub jogurtu naturalnego. Możliwości zastosowania dżemu z porzeczki czarnej są naprawdę liczne: dodaj go do gofrów, naleśników, kaszki lub owsianki, albo po prostu na kanapkę (świetnie pasuje do pasty orzechowej).
Dżemy i świeże owoce czarnej porzeczki sprawdzą się także w ciastach, tartach i deserach, gdyż ich naturalna kwasowość świetnie komponuje się ze smakiem słodkich wypieków.
Sok z czarnej porzeczki to ciekawa i bogata w witaminę C baza pod jesienny napar lub rozgrzewającą herbatę. W lecie zaś sok może być bazą pod leśną lemoniadę - wystarczy do wody z sokiem dodać maliny, jeżyny, poziomki i gotowe!
Czarną porzeczkę używa się także jako dodatek do dań mięsnych - często serwowana jest z dziczyzną oraz drobiem.
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne czarna porzeczka używana jest w przemyśle medycznym i kosmetycznym. Ze względu na właściwości przeciwzapalne jest dodatkiem do leków i suplementów diety.
Z nasion czarnej porzeczki wydobywany jest olej, który wykorzystywany jest często w przemyśle kosmetycznym, m.in. w kremach, balsamach czy produktach do włosów.
Liście czarnej porzeczki - co można z nich przyrządzić?
Liście czarnej porzeczki to niedoceniane części rośliny. A szkoda, ponieważ zawierają korzystne dla naszego organizmu związki bioaktywne oraz składniki mineralne, jak wapń, magnez i potas. Liście czarnej porzeczki zawierają polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające.
Ta część rośliny najczęściej jest wykorzystana do przygotowania różnego rodzaju herbatek ziołowych oraz naparów.
Czarna porzeczka a dieta dziecka
Czarne porzeczki ze względu na swoje dobroczynne właściwości warto włączyć do diety dziecka już od najmłodszych lat. W przypadku niemowlaków i małych dzieci warto pamiętać o tym, żeby nie podawać ich w formie naturalnej, gdyż małe okrągłe owoce niosą za sobą ryzyko zadławienia. Dlatego czarne porzeczki można podać w formie świeżych, rozgniecionych owoców, domowej konfitury (bez dodatku cukru) lub gładkiego puree. To świetny dodatek do owsianki, gofrów, kaszki, placuszków lub domowych koktajli. Pamiętajmy o tym, że czarna porzeczka ma kwaśny i intensywny smak, dlatego na początek warto podawać ją dziecku w małych ilościach.
Czarna Porzeczka w ofercie HELPA
Czy wiesz, że w naszej ofercie znajdziesz kilka produktów z czarną porzeczką? Są to m.in. owoce w postaci liofilizowanego pyłu (Bio Owocowe Różdżki Smaku, Bio Łyżka Smaku Czarna Porzeczka). Czarne porzeczki są też składnikiem takich produktów, jak Bio Łyżka Smaku Owoce Leśne oraz Suchy Prowiant Mix z Ananasem, czyli liofilizowane kawałki owoców w wygodnej zamykanej saszetce.
W ofercie HELPA znajdziesz także ekologiczny sok z czarnych porzeczek, który może być świetnym dodatkiem do kaszki lub zdrowych napojów. Czarna porzeczka to także jeden ze smaków naszych zdrowych Batoników, w którego składzie znajduje się jedynie: liofilizowana porzeczka, mąka kokosowa, pasta kokosowa, daktyle i amarantus ekspandowany.
Sprawdź i spróbuj! Warto dać szansę czarnej porzeczce i znaleźć formę, w której ją polubimy.
Czarne porzeczki - podsumowanie
Czarna porzeczka to owoc o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Zawiera spore ilości witaminy C, antyoksydantów oraz antocyjanów, które wspierają układ odpornościowy i mają działanie przeciwzapalne. Dzięki temu czarne porzeczki wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym i medycznym. To prawdziwy polski super food, który warto włączyć go do swojej codziennej diety.