
Cukinia dla niemowlaka - co z niej przygotować? Przepisy
Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo, które cieszy się ogromną popularnością – i to nie bez powodu! Jest dostępna niemal przez cały rok, ma delikatny smak i można ją wykorzystać w dziesiątkach różnych potraw – od lekkich przekąsek po sycące dania obiadowe.
W tym artykule przybliżymy więcej informacji na temat tego warzywa. Powiemy jakie właściwości i wartości odżywcze ma cukinia. Odpowiemy, czy nadaje się do podania dziecku już na samym początku rozszerzania diety i w jaki sposób bezpiecznie ją podawać. Na koniec podpowiemy kilka ciekawych form podania cukinii oraz podzielimy się kilkoma przepisami.
Cukinia - właściwości i wartości odżywcze
Cukinia inaczej nazywana jest kabaczkiem. Należy do rodziny dyniowatych. Choć najbardziej popularną i dostępną w sklepie jest cukinia zielona należąca do gatunku Cucurbita pepo, to w zależności od odmiany można także znaleźć żółtą i pomarańczową. Jest niezwykle delikatna w smaku. Wynika to m.in. z tego, że w jej skład wchodzi aż 94% wody. Jest także niskokaloryczna - w 100 gramach surowego warzywa jest jedynie 17 kalorii. Ma także niski indeks glikemiczny (15), dlatego to warzywo świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o zdrową dietę.
Cukinia zawiera błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego i zapobiega zaparciom. Ponad to, jest źródłem wielu witamin, m.in. tych z grupy B, a także A, C, K oraz E. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo.
Cukinię można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Choć w sklepach dostępna jest przez cały rok, sezon na nią rozpoczyna się w lipcu i kończy w okolicy października.
Czy warto podawać cukinię dla niemowlaka?
Oczywiście! Cukinię śmiało można wprowadzać jako jedno z pierwszych warzyw do diety malucha. Jest lekka, delikatna w smaku i łatwostrawna, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego niemowlaka. Ponadto dostarcza ważnych witamin oraz składników mineralnych, takich jak witamina C, potas czy kwas foliowy. Można podawać ją ugotowaną na parze w kawałkach do miękkości i zmiksowaną na gładkie puree. Warto jednak zwrócić uwagę czy nie zawiera ona ewentualnych pestek - w zależności od odmiany niektóre z nich mogą być duże.
Kiedy wprowadzić cukinię do diety niemowlaka?
Cukinię można wprowadzić na początkowym etapie rozszerzania diety i jest często wybierana jako jedno z pierwszych warzyw m.in. dlatego, że jest lekkostrawna i delikatna. Warto jednak pamiętać, żeby warzywo było podane w odpowiedni sposób. Najlepiej żeby na początku było bardzo mocno ugotowane tak, by rozpadało się w dłoniach. Można także zrobić z niego gotowy przecier (puree). Ważne jest, aby podobnie jak z innymi nowymi produktami, zacząć od małych ilości i obserwować reakcję niemowlaka.
W jakiej postaci podać cukinię niemowlakowi?
Form podania tego warzywa jest naprawdę wiele! Na samym początku możesz przygotować delikatne puree - wystarczy uparować kawałki cukinii do miękkości, a następnie zblendować. Jeżeli rozszerzasz dietę dziecka metodą BLW, uparowaną cukinię możesz podać w formie wygodnych pasków. Z cukinii można także przygotować delikatną zupkę na domowym bulionie lub placuszki.
5 pomysłów na dania z cukinii (idealne w trakcie rozszerzania diety i nie tylko)
Jak ugotować cukinię dla niemowlaka?
Wybierz cukinię, najlepiej ekologiczną lub ze sprawdzonego źródła. Umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Uparuj około 10 minut tak, aby kawałki były bardzo miękkie, a następnie zblenduj. Możesz dodać odrobinę dobrej jakości oliwy.
Krem z cukinii dla niemowlaka (BLW)
Składniki:
-
1 średnia cukinia
-
1 mały ziemniak (opcjonalnie, dla zagęszczenia)
-
1 mała marchewka (opcjonalnie, dla smaku i koloru)
-
Woda do gotowania (lub lekki wywar warzywny bez soli)
Przygotowanie:
Umyj średnią cukinię, obierz ją jeśli skórka jest twarda, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki małego ziemniaka i marchewkę (opcjonalnie). Warzywa włóż do garnka i zalej około 1 szklanką wody tak, aby je lekko przykryła. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania. Zblenduj warzywa na gładkie puree, dodając stopniowo wodę z gotowania, aby uzyskać kremową, łatwą do jedzenia przez dziecko konsystencję. Podawaj lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej.
Racuchy z cukinii i jabłek z kaszką jaglaną
Składniki:
-
150 g startej obranej i wydrążonej cukinii
-
100 g startego soczystego obranego jabłka
-
pół łyżeczki Bio Cynamonu cejlońskiego (można pominąć)
-
50 g Bio Kaszki Jaglanej (6 łyżek)
-
100 ml aquafaby bez soli
-
dodatkowo: olej do smażenia
Przygotowanie:
Startą cukinię i starte jabłko umieszczamy w misce, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy nadmiar soku (ok. 50 ml soku). Dodajemy cynamon i kaszkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Odstawiamy ciasto na kilka minut. Powinno mieć zwartą konsystencję. Ilość dodanej kaszki zależy od wilgotności startych składników, stąd powinniśmy ją dodawać stopniowo i sprawdzać efekt.
Ubijamy pianę z aquafaby (zalewy po ciecierzycy). Do ciasta dodajemy 2 łyżki ubitej piany. Gdyby ciasto wyszło za gęste, wówczas dodajemy jeszcze 1 łyżkę piany.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, ewentualnie smarujemy ją olejem dla starszych dzieci.
Wykładamy na nią po łyżce ciasta, formujemy okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm, smażymy z obu stron na średnim ogniu.
Podajemy na ciepło. Racuszki te wspaniale sprawdzają się także na zimno podane bezpośrednio do rączki dziecka.
Gofry cukiniowe
Składniki:
-
2 jajka
-
200 g cukinii
-
1 Bio Różdżka Smaku Szpinak
-
120 g mąki orkiszowej
-
30 ml oleju
-
2 łyżki Bio EksPandów Amarantus
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Zblenduj wszystkie składniki oprócz białek na gładką masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Tak przygotowane ciasto smaż w mocno nagrzanej gofrownicy.
Gofry są niezwykle uniwersalne! Możesz podawać je z dżemem, jogurtem naturalnym, musem owocowym, Różdżkami Smaku lub świeżymi owocami.
Pasztet z cukinii z kaszką
Składniki:
-
1 kg cukinii
-
1 cebula, 1 marchewka, 3 ząbki czosnku
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
1 opakowanie Bio Kaszki 5 Zbóż
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
3 jajka
-
Przyprawy: 1 łyżeczka papryki w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, sól*, pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój. Cukinię i cebulę umieścić w misce, dodaj 2 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłóż ją na sito i dokładnie odsącz dociskając masę ręką. Następnie dodaj do cukinii drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, całe opakowanie kaszki, drobno pociętą natkę pietruszki, przyprawy, oliwę oraz jajka - i dokładnie wymieszaj. Masę cukiniową wyłóż do wysmarowanej oliwą keksówki (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz bez przykrycia, w 180 st. C przez około 1 godzinę i 15 minut.
*pomiń sól w przypadku przygotowania posiłku dla niemowlaka
Kup w sklepie:
Podsumowanie
Cukinia to doskonałe warzywo do wprowadzenia do diety niemowlaka – jest lekkostrawna, delikatna i bogata w cenne witaminy oraz składniki mineralne. Idealnie nadaje się na pierwsze posiłki w formie puree lub miękkich pasków dla dzieci zaczynających przygodę z jedzeniem. Warto ją gotować na parze lub przygotować krem, który wspiera prawidłowy rozwój malucha. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Cię do eksperymentowania z tym warzywem. Smacznego!