Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską (bliska data do końca 08.2024)
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską (bliska data do końca 08.2024)

12,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż

17,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (bliska data do końca 08.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (bliska data do końca 08.2024)

12,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,99 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Awokado dla niemowlaka - od kiedy i z czym można je podawać? 0
Awokado dla niemowlaka - od kiedy i z czym można je podawać?

Awokado dla niemowlaka - od kiedy i z czym można je podawać?

Awokado to produkt coraz bardziej popularny i dostępny. Krąży o nim wiele informacji, dlatego postanowiliśmy się mu przyjrzeć. Jakie ma wartości odżywcze? Czy warto włączyć je do diety dziecka? Zachęcamy do lektury!

Awokado w diecie dziecka - wartości odżywcze

Awokado inaczej zwane jest „smaczliwką” (możecie użyć tej informacji w rozmowie z Waszymi dziećmi – im więcej ciekawostek o danym produkcie poznają, tym bardziej otwarte na niego mogą być). Spośród innych owoców wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością tłuszczu – w 100 g znajdziemy go około 15 g, podczas gdy w jabłku czy pomarańczy tłuszczu znajduje się poniżej 0,5 g! Warto podkreślić, że kwasy tłuszczowe w awokado to przede wszystkim (w 70%) kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone (16%), czyli najbardziej korzystne dla naszego zdrowia i pożądane w diecie naszych pociech. Dodatkowa zaleta obecności tłuszczu to zwiększona absorpcja witamin w nim rozpuszczalnych oraz wielu fitozwiązków obecnych w innych warzywach i owocach, które zjemy razem z awokado. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych powoduje również adekwatnie wyższą na tle innych owoców kaloryczność – w 100 g znajduje się około 170 kcal. Jak wskazują badania, można śmiało jeść awokado nawet podczas odchudzania, pamiętając oczywiście o odpowiednich proporcjach na naszym talerzu. Zalecana porcja awokado to około 1/5 owocu (30 g), podczas gdy konsumenci najczęściej zjadają ½ owocu (70-75 g). Wraz z połówką awokado dostarczamy sobie jednak nie tylko kalorii (około 120 kcal), ale przede wszystkim mnóstwa prozdrowotnych składników odżywczych, w tym 4,5 g błonnika pokarmowego, 345 mg potasu, 20 mg magnezu, 6 mg witaminy C, 43 μg witaminy A, 1,3 mg witaminy E oraz 60 mg kwasu foliowego. Ponadto ½ awokado będzie również źródłem witaminy K (14 μg), witaminy B6 (0,2 mg), niacyny (1,3 mg), kwasu pantotenowego (1,0 mg), ryboflawiny (0,1 mg), choliny (10 mg) i silnych przeciwutleniaczy takie jak luteina/zeaksantyna (185 μg) oraz fitosteroli (57 mg), które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Warto także pamiętać, że dzieci rozszerzające dietę potrzebują żywności gęstej odżywczo i kalorycznie, ponieważ ich żołądki są małe w stosunku do potrzeb rozwijającego się organizmu. Awokado jest bardziej kaloryczne niż pokarm kobiecy, jednocześnie bardzo odżywcze, dlatego idealnie nadaje się dla maluchów!

Awokado - wartości zdrowotne

Jak dowodzą badania, regularne spożywanie awokado pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogółem, a także frakcji LDL, czyli tak zwanego „złego cholesterolu”. Stwierdzono także, że awokado może pomagać w prewencji cukrzycy typu 2, a także wspierać kontrolę masy ciała i wpływać na korzystne starzenie, czyli tzw. „healthy aging”. O ile rzadko myślimy o starzeniu w kontekście naszych dzieci, to warto pomyśleć o budowaniu palety smaków i zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie, które budują się właśnie w dzieciństwie.

Awokado dla niemowlaka - od kiedy można je podawać?

Awokado można podawać już od początku rozszerzania diety, czyli zgodnie z rekomendacjami – po ukończeniu 6 m.ż., kiedy dziecko wykazuje już gotowość do wprowadzania pokarmów innych niż mleko. Awokado może być pierwszym lub jednym z pierwszych produktów, jakie otrzyma nasze dziecko – nie ma ku temu przeciwwskazań.

Warto dbać o to by od początku na talerzu dziecka było kolorowo. Zachęcamy do przeczytania artykułów o owocach i warzywach w diecie dzieci.

Podstawowe zasady jak podawać dziecku awokado

Najważniejsze podczas wprowadzania jakiegokolwiek produktu do diety niemowlęcia jest bezpieczeństwo. Warto pamiętać o wielu kwestiach – od bezpiecznej pozycji dziecka (siedząca z podparciem lub bez, nie w bujaczku ani na leżąco itp.) przez bezpieczną, tzn. dostosowaną do możliwości dziecka formę podania produktu (miękki, nadający się do pogryzienia dziąsłami itp.) po unikanie niepotrzebnych dodatków, takich jak sól czy cukier.

Więcej o przyprawach zalecanych i niezalecanych w diecie niemowlaka dowiesz się z artykułu Przyprawy dla niemowlaka.

Dojrzałe, idealne awokado jest odpowiednio miękkie, aby dziecko pogryzło je samodzielnie po otrzymaniu go w kawałku. Inną opcją podania jest pasta z awokado, bo dojrzały owoc idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Wspaniale komponuje się również z jajecznymi potrawami. Pamiętaj jednak, aby na początku zwrócić szczególną uwagę by jajka, które podajesz dziecku, były dobrze ścięte (ugotowane lub upieczone), unikając konsystencji półpłynnej (nieściętej) ze względu na potencjalne ryzyko salmonelli.

Awokado dla niemowlaka - z czym je najlepiej podawać?

Awokado świetnie łączy się w posiłku w zasadzie ze wszystkimi grupami produktów. Można podać je w potrawach na słodko, np. w postaci pasty z dojrzałym bananem i kakao lub koktajlu o podobnym składzie. Przede wszystkim jednak sprawdzi się jako składnik wytrawnych dań, np. omletów, sałatek, makaronów i kanapek. Awokado może być również ciekawym dodatkiem do kaszek HELPA, niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy bardziej wytrawnie. Istotne jest to, aby nie podgrzewać awokado zbyt mocno – może stać się wtedy gorzkawe, więc lepiej dodawać je na sam koniec jako dodatek do potrawy lub dosłownie na chwilę, np. pod koniec gotowania kaszki.

Potrawy z awokado dla dzieci i całej rodziny

Jedną z najbardziej znanych potraw z awokado jest pasta guacamole i nada się ona również dla niemowlaka, jeśli nie dodamy do niej soli. Awokado świetnie sprawdzi się również jako składnik tortilli lub domowej pizzy. Może być składnikiem zielonego pesto do makaronu lub sosu do sałatki. Możesz podać je na naprawdę wiele sposobów. W internecie znajdziesz mnóstwo inspiracji. Polecamy wypróbować przepisy na kolorowe jajka z dodatkiem awokado i koktajl z kaszką.

Czy dziecko może jeść codziennie awokado?

Awokado może być podawane dzieciom codziennie. Warto jednak dbać o urozmaicenie diety poprzez możliwie maksymalną różnorodność podawanych produktów. Zachęcamy do podawania różnych rodzajów owoców i warzyw – nie tylko awokado. Warto pamiętać o sezonowych produktach uprawianych lokalnie, w końcu wiosną i latem mamy w Polsce naprawdę duży wybór pysznych, rodzimych owoców i warzyw. Jeśli jednak awokado jest w diecie codziennym dodatkiem do dobrze zbilansowanych, różnorodnych posiłków, to nie istnieją przeciwwskazania zabraniające regularnego spożywania tego owocu.

Podsumowanie

Dojrzałe awokado to produkt, który może być wartościowym elementem urozmaiconej diety. Jego miąższ skrywa całkiem sporo wartości odżywczych. Awokado ma dość neutralny smak i kremową konsystencję. Dobrze komponuje się z wieloma produktami i ma naprawdę szerokie zastosowanie kulinarne. Warto je poznać.

Bibliografia:

  1. Davenport i wsp., 2013: Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008, Nutrition Jurnal, 2013, 12, 1.

  2. Davenport i Dreher, 2013: Hass Avocado Composition and Potential Heatlh Effects, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2013, 53, 738-750.

  3. Davis i wsp., 2022: Effect of Daily Avocado Intake for Six Months on Flow-Mediated Dilation: A Sub-Study of the Habitual Diet and Avocado Trial, a Randomized Controlled Study. Current Developments in Nutrition, 6(Supplement_1), 9-9.

  4. Monge i wsp., 2022: Avocado consumption is associated with a reduction in hypertension incidence in Mexican women. The British journal of nutrition

  

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium