Tarta z kaszką

Tarta z kaszką

Pożywna tarta z kaszką!

 

SKŁADNIKI:

🥧SPÓD z kruchego ciasta:

kostka masła
szklanka mąki orkiszowej
szklanka kaszki owsianej
2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodziwa
dwa żółtka

🥧MASA KASZKOWA

kaszka jaglana
mleko lub napój roślinny
masło – 100g
2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodziwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Siekamy masło z mąką i kaszką, dodajemy żółtka. Wszystkie składniki zagniatamy szybko do połączenia się i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  2. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy i wykładamy na posmarowaną masłem formę do tarty.
  3. Pieczemy około 20-30 minut w nagrzanym do 18stopni piekarniku.
  4. Gotujemy kaszkę “na gęsto” czyli 6 łyżek kaszki na 500 ml mleka/napoju roślinnego. Dodajemy cukier w trakcie gotowania. Schładzamy kaszkę.
  5. Do schłodzonej kaszki dodajemy miękkie masło, dwie różdżki smaku jagodowe (mogą być dowolne – dla innego koloru i smaku) i miksujemy na gładki krem.
  6. Wykładamy krem na schłodzony spód z kruchego ciasta i dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami – najlepiej kwaśnymi