Wykwintne morele z buraczkowym serkiem

Wykwintne morele z buraczkowym serkiem

Wykwintna przekąska z szynką dojrzewającą i kozim serem. Pycha!

 

SKŁADNIKI:

|4 sztuki|

  • 2 morele
  • 1 Różdżka Smaku (2 g) Burak
  • 60 g twarogu półtłustego
  • 60 g koziego sera twarogowego
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • kilka kropli syropu z agawy
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • Listki botwinki, oliwa z oliwek, gęsty sos balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Morele przekrawamy na pół, wyciągamy pestki oraz wydrążamy z nich nieco miąższu tworząc niewielkie wgłębienia.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Twaróg łączymy z kozim serem, Różdżką Smaku, płatkami migdałowymi (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy pieprzem i syropem z agawy.
  4. Morele nadziewamy buraczkowym serkiem, zawijamy je w plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut (grzanie góra-dół) aż szynka zacznie się rumienić. Po upływie tego czasu, morele wykładamy na talerze ze skropionymi oliwą z oliwek listkami botwinki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy gęstym sosem balsamicznym.