Kolorowe bułki śniadaniowe

Kolorowe bułki śniadaniowe

Domowe bułki kolorowane naszymi Warzywnymi Różdżkami Smaku.

 

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki (cześć można zastąpić Kaszką Owsianą)
  • 1 łyżeczka soli
  • 220g ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 3 Różdżki Smaku – Dynia, Szpinak, Burak

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy rozczyn łącząc drożdże z ciepłą wodą. Do wymieszanego rozczynu dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki mąki; mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. W dużej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki – wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i olej. Zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze miski do których dodajemy po jednej warzywnej Różdżce Smaku – kolejno Dynię, Szpinak, Burak.
  3. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego koloru ciasta.
  4. Z wyrobionego ciasta formujemy bułki i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  5. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości, ok. 20 minut.
  6. Wkładamy bułki do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na 15-30 minut w zależności od wielkości uformowanych bułek.Pieczemy aż bułki się zarumienią.

Dla uzyskania intensywniejszych kolorów można dodać więcej warzyw z Różdżek Smaku.