Czarowne tiramisu z porzeczkowym pyłkiem

Czarowne tiramisu z porzeczkowym pyłkiem

Deser dla każdej Mamy Czarodziejki i nie tylko 😉 Dzięki bezkofeinowej Kawie Mamy Czarodziejki mogą go zajadać wszyscy.

 

SKŁADNIKI:

|2 pucharki średniej wielkości|

  • 3 żółtka
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Kilkanaście podłużnych biszkoptów
  • 1 filiżanka Bezkofeinowej Kawy Mamy Czarodziejki (lub z kofeiną)
  • 40 ml amaretto (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 Różdżki Smaku (2 g) Czarna Porzeczka
  • Kwiaty bzu i listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żółtka (z dokładnie umytych, przelanych wrzątkiem jajek) miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią, aż uzyskamy jasną, puszystą, gładką masę (około 6 minut). Wówczas partiami dodajemy mascarpone miksując krótko do połącznia składników.
  2. Zmieloną kawę przygotowujemy w ekspresie i łączymy ją z amaraetto. Jeśli likier pomijamy to parzymy nieco więcej, mocniejszej kawy.
  3. W przestudzonej kawie kolejno zanurzamy biszkopty na około 3 sekundy każdy i wypełniamy nimi dno pucharków (jeśli jest taka konieczność to po namoczeniu przekrawamy je na mniejsze kawałki). Biszkopty pokrywamy kremem do połowy wysokości pucharka i oprószamy kakao. Następnie czynność z biszkoptami i kremem powtarzamy z tym, że wierzch pucharka oprószamy (przy pomocy małego sitka) Różdżką Smaku. Całość dekorujemy np. kwiatami bzu i listkiem mięty.