Kolorowy marcepan

Kolorowy marcepan

Przepis na kolorowy domowy marcepan, idealny dodatek do wypieków Wielkanocnych. 

 

Składniki:

  • 100 g migdałów
    3 łyżki cukru pudru/ksylitolu (30 g) lub 3 łyżki syropu z agawy (45g)
  • 1 Różdżka Smaku (2g) ( u nas Dynia)
    opcjonalnie: woda
Wykonanie:

Migdały w skórce zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia. Obrać i zostawić, żeby obeschły.
Jeżeli używamy ksylitolu bądź innego słodziwa o podobnej strukturze należy go zmielić w młynku na puder.

Następnie zmielić migdały do uzyskania klejącej się masy.

Dodać cukier/ słodziwo oraz Różdżkę Smaku i mielić do uzyskania jednolitej masy.

Gdyby masa nie chciała się skleić, można dodać odrobinę zimnej wody.

 

Wersja expresowa: Można użyć płatków migdałowych. W tym wypadu mielimy je razem z cukrem i Różdżką Smaku do uzyskania klejącej masy.

 

Posypka z dyniowego marcepanu i marcepanowe jajeczka otoczone Dynią i Maliną

Dyniowy marcepan

Marcepan Czarna Porzeczka + Jagoda w kształcie jajeczek na dyniowej kaszce