CRUMBLE jaglane ze śliwkami

CRUMBLE jaglane ze śliwkami

Crumble to szybki podwieczorek – w sam raz na wizytę niespodziewanych gości.

 

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 50-100g orzechów (włoskie, makadamia, pekan)
  • 100 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 50 g płatków płaTURki (lub bezglutenowych płatków dla wersji bez glutenu!)
  • dwie łyżki miodu
  • dwie łyżki kaszki jaglano-gryczanej z amarantusem
  • 30 g masła

Wykonanie:

Śliwki kroimy na połówki.

 

Orzechy szatkujemy na drobniutkie kawałeczki w mocnym mikserze z ostrzem.

 

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy kaszę 15 minut  w stosunku 2:1 wody do kaszy.

 

Do letniej kaszy, dajemy pozostałe składniki: masło, miód, kaszkę, płatki, orzechy i mieszamy.

 

Formę smarujemy masłem, wykładamy śliwki i posypujemy przygotowaną masą.

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – około 30 minut, do zrumienienia posypki.

 

Podajemy z kokosową śmietaną z dodatkiem truskawkowej Łyżki Smaku lub posypujemy ciasto Łyżką Smaku. Świetnie smakuje także z lodami!