Podpłomyki z kaszką – zamiast chleba

Podpłomyki z kaszką – zamiast chleba

Gdy chleba na śniadanie brak – z pomocą nadchodzi przepis na PODPŁOMYKI.

 

Gdy w domu nagle zabraknie chleba lub zupełnie nieoczekiwanie nastanie niehandlowa niedziela, a rodzina ma ochotę na kanapki – podpłomyki to rozwiązanie idealne.  To jeden z najstarszych rodzajów pieczywa – takie placki wypiekano na przykład na ogniskach, rzucając ciasto na rozgrzane kamienie.

 

Potrzeba naprawdę niewiele czasu aby przygotować to pyszne pieczywo.

 

Składniki:

100g kaszki HELPA

200g mąki pszennej/z samopszy

200ml wody

1,5łyżeczki soli

1,5 łyżki oliwy lub masła

Opcjonalnie czarnuszka (przyprawa często używana przez Słowian)

 

Wykonanie:

Dowolną kaszkę wsypujemy z mąką do miski, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto. Będzie elastyczne, ale dość twarde. Dodajemy oliwę i zagniatamy

 

Możemy (jeśli mamy czas) zostawić ciasto na 30 minut do podrośnięcia.

 

Z ciasta odrywamy małe fragmenty i wałkujemy na bardzo cienkie placki.

 

Wrzucamy placki na rozgrzaną patelnię (suchą) i opiekamy z każdej strony około 1,5 minuty (będzie w domu pachniało spalenizną, ale czego się nie robi dla staropolskich przysmaków).

 

Podanie:

Podajemy z dowolnymi dodatkami. U nas królował twarożek i ogórek oraz domowy krem orzechowy z kakao. Podpłomyki rewelacyjnie smakują także z domowymi powidłami czy dżemami.