Kokosowo-jaglane jagodowe praliny

Kokosowo-jaglane jagodowe praliny

Kto lubi kokos i migdały?

Zapraszamy na kolorowe pralinki z kaszy jaglanej, które mogą być świetną przekąską lub pięknym dodatkiem do kaszki.

 

Składniki:

 

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

1 szklanka mleczka kokosowego

200 g wiórków kokosowych

100 g płatków migdałowych

2-3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:

 

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku ryżowym lub wodzie.

Do ugotowanej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego i płatki migdałowe (opcjonalnie cukier). Delikatnie blendujemy kilka sekund przy pomocy blendera (ale nie na gładką masę – tylko trochę). Dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i ugniatamy – najlepiej rękami. Do gotowej masy dodajemy dowolną Różdżkę lub Łyżkę Smaku. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych (można też oblać czekoladą).

 

Jemy jako pralinki lub dodajemy do kaszki.