Kawa Mamy Czarodziejki

Kawa Mamy Czarodziejki

Kawa Mamy Czarodziejki to kawa palona z myślą o Was. Jest wyjątkowa- jak każda z nas. Poniżej charakterystyka i zastosowanie tej niezwykłej kawy.

 

Columbia Excelso Stomach Friendly

 

W 1930 roku odkryto sposób na zredukowanie substancji drażniących żołądek w ziarnie kawowym.

Obejmował on obróbkę surowej kawy z wodą oraz nasyconą parą w celu usunięcia niepożądanych

składników z ziarna takich jak: wosk, kwasy karboksylowe z 5-hydroksy-tryptamidem, zachowując

jednocześnie pełną zawartość kofeiny. Nowe podejście do obróbki kawy dało możliwość

delektowania się tym cudownym napojem osobom, które wcześniej poprzez wrażliwy żołądek nie

mogły kosztować kawy.

 

 

Kilka firm opracowało różne metody obróbki ziarna kawowego parą wodną przed jego uprażeniem.

W zależności od parametrów procesu, kawa zmienia swój smak. Pierwszym etapem obórki jest

potraktowanie ziarna delikatnym strumieniem ciepłej pary, która umożliwia rozluźnienie łuski

zewnętrznej i usunięcie jej. Następnie ziarno kawowe jest poddawane kolejnej dawce pary wodnej o

zróżnicowanej temperaturze, ciśnieniu i wilgotności, co prowadzi do zmian składników wewnątrz

ziarna, a zwłaszcza węglowodanów i białek, a w konsekwencji obniża kwasowość kawy i usuwa

składniki drażniące.

 

Kawę, którą chcielibyśmy Wam zaproponować to kawa niskodrażniąca Columbia Excelso. To

rozwiązanie dla osób, które mają problem z żołądkiem, ale jednocześnie chcą się cieszyć

aromatycznym i pobudzającym napojem, bez żadnych konsekwencji zdrowotnych.

 

Kawa niskodrażniąca obniża ryzyko zachorowania na marskość wątroby, chorobę Parkinsona,

Alzheimera, raka jelita i wątroby oraz cukrzycę typu II, przez dotlenianie organizmu,

przyspieszanie metabolizmu, kończąc na opóźnianiu procesów starzenia się organizmu. Dodatkowo

nie powoduje zgagi, kołatania serca, zalecana jest osobom z dolegliwościami przewodu

pokarmowego. Nie przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu w surowicy krwi, wykazuje

znacznie mniejsze działania drażniące i pobudzające wydzielanie kwasu solnego.

 

 

Z tych wszystkich powodów tylko ten typ kawy powinien być zalecany osobom w prewencji niedokrwiennej choroby

serca oraz chorym na hiperlipoproteinemię. Należy wspomnieć przede wszystkim o korzystnym

wpływie zawartych w kawie naturalnych antyutleniaczy, przyśpieszeniu metabolizmu tłuszczów,

poprawieniu sprawności fizycznej czy zmniejszeniu ryzyka powstawania kamieni nerkowych.

Jest to też alternatywa dla osób, które w kawie cenią jej pobudzający efekt, ale nie chcą narażać

żołądka na zbytnie obciążenia – dla osób starszych, a także osób dbających o zdrowe odżywianie.

 

Wpis powstał w oparciu o materiały Kawe Pale

 

SKLEP