Słoneczna Jaglanka

Słoneczna Jaglanka

Kaszka Jaglana zawiera w składzie 100% rozdrobnionego i przygotowanego do spożycia prosa. Jest to jedno z najstarszych pseudozbóż, które w ostatnim czasie z hukiem powróciło na nasze stoły.

Proso to roślina uprawna pochodząca ze starożytnych Chin. Okres jej największego wykorzystania w krajach europejskich, w tym także w Polsce, przypada na lata poprzedzające drugą wojnę światową. Dziś odkrywamy ją ponownie na nowo.

 

Lekkostrawna

Jaglanka idealnie komponuje się w letni jadłospis. Jest bardzo pożywną, natomiast zawiera niezbyt dużo błonnika – nie zalega w brzuchu, który jest gotowy na fikołki-matołki!

 

Idealna do owoców sezonowych

Kaszka jaglana z kwaśnymi owocami tworzy nie tylko idealne połączenie smakowe, ale także korzystnie wpływa na jej walory odżywcze. Goryczka, która jest typowym dla prosa mankamentem, jest niwelowana między innymi w połączeniu z kwaśnym środowiskiem.

 

Potrzebna do zachowania równowagi

W okresie letnim często pełnowartościowy posiłek zastępowany jest przekąską na pikniku czy obiadem na mieście. Spożywanie dużej ilości „szybkiej” żywności, słodkich przekąsek czy bułek złapanych w biegu może doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Jest to nic innego jak zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu. Kasza jaglana, dzięki budowie chemicznej należy do produktów które odkwaszają organizm. Im więcej kaszy jaglanej w letnim menu, tym częściej możemy sobie pozwolić na lody w parku!

 

Naturalna ochrona przed słońcem

Ziarniaki prosa wyróżniają się na tle innych kasz największą zawartością krzemu. Jest to składnik mineralny odpowiedzialny między innymi za usuwanie podrażnień i stanów zapalnych skóry. Ogólnie poprawia wygląd skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Na lato- jak znalazł!