Wielkanocne zajączki

Wielkanocne zajączki

Szybkie kruche ciasteczka, z prostym składem i idealne do ozdabiania lukrem owocowym z Czary Mamy.

 

Ciasteczka maślane w wielkanocnej odsłonie- ozdobione lukrem z jagód i malin Czary Mamy. Nasze ciasteczka piekłyśmy zamieniając jedną szklankę mąki na kaszkę ze starych odmian pszenicy. Szykujemy dla Was taką propozycję 🙂 Ciasteczka na samej mące są równie smakowite. Stanowią piękne wykończenie wielkanocnego stołu.

 

  

 

Składniki:

  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki samopszowej (orkiszowej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu
Wykonanie:

Na stolnicy połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 min.

Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 centymetra. Wykrawać formą kształty.

Piec 20min, w temp 180 °C.

Aby zrobić kolorowe zajączki na podaną porcję ciasta należy dodać do środka 5-6 Różdżek Smaku lub 2-3 łyżeczki Łyżki Smaku. Można też formować z ciasta kolorowe pisanki.