Pralinki z kaszki i mleko truskawkowe

Pralinki z kaszki i mleko truskawkowe

 

Pralinki z kaszką w środku? Popijane mlekiem truskawkowym? To już naprawdę czary!

Ten przepis podesłała nam Daria Mrozek, która działa w grupie BLW przepisy na Facebooku. Spróbujcie sami.

 

Składniki:
-200 ml wody (można dodać mleko roślinne wtedy kaszka wyjdzie bardziej słodka)
-4 duże łyżki kaszki owsianej
-1 różdżka smaku truskawkowa
-1 różdżka smaku jagodowa
-olej kokosowy
-kakao
-miód
-orzeszki

 

Mleko truskawkowe:
-Szklanka mleka migdałowego
-1 różdżka smaku truskawkowa

 

Wodę zagotowałam w małym garnuszku, wsypałam kaszkę i gotowałam zgodnie z instrukcją. Rozdzieliłam na dwie części. Do jednej wsypałam różdżkę truskawkową do drugiej jagodową. Wymieszałam do połączenia się składników (czyli “równomiernego” zabarwieni)
3 łyżki oleju kokosowego rozpuściłam, dodałam łyżkę miodu i kakao tak na oko razem wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ostudzonej i zabarwionej kaszki formowałam malutkie kuleczki i po kolei moczyłam w polewie. Na sam koniec jagodową część posypałam orzeszkami a truskawkową kolejną różdżką smaku. Pozostawiłam do zastygnięcia.

Mleko + truskawkową różdżkę smaku zmiksowałam w blenderze do koktajli co dało pyszną leciutką piankę na wierzchu (można dostrzec to na zdjęciu jeśli ktoś się przyjrzy).

 

Proste prawda? I jakie smaczne! Moje dziecko nawet się nie zorientowało, że w środku jest kaszka owsiana na dodatek element słodzidła był tylko w polewie.
Dziękujemy Darii za wspaniałe przepisy i przepiękne zdjęcia!