Żelki owocowe

Żelki owocowe

 

Domowe żelki słodzone miodem – gotowe w pół godziny.

 

Zrobienie domowych żelków jest naprawdę proste. Takie wykonane w domu mogą być jedzone z czystszym sumieniem niż te sklepowe, bo wiemy dokładnie, co jest w ich składzie.

 

Co będzie nam potrzebne?

  • – silikonowa foremka

– 3 łyżeczki agar-agar

– sok owocowy nie z koncentratu – 200ml (np. jabłkowy lub malinowy bez dodatku cukru)

– Sok z 1 cytryny

– 2-3 łyżki miodu (niekoniecznie)

– 1 lub 2 Różdżki Smaku

 

*składniki możemy dowolnie modyfikować wedle własnych pomysłów

 

Jak to zrobić?

 

W małym garnuszku rozpuszczamy agar w 100 ml soku. Zagotowujemy, a potem studzimy do temperatury ciała (lekko ciepłe). W drugim garnuszku przygotowujemy “miksturę”. Mieszamy sok, sok z cytryny, dodajemy miód i wybrane Różdżki Smaku. Lekko podgrzewamy (dbamy o witaminy zawarte w sokach i miodzie, więc podgrzewamy naprawdę lekko!) i powoli łączymy lekko ciepły agar z lekko ciepłą miksturą.  Rozlewamy gotowe żelki do foremek i czekamy aż stwardnieją. Możemy włożyć je do lodówki by przyspieszyć ten proces.

 

dsc02731