Kolorowe kruche ciastka

Kolorowe kruche ciastka

Kolorowe ciastka bez chemicznych barwników? Tak!

 

Przepis na ciastka, który tu przeczytacie to mój najbardziej bazowy przepis. To on jest punktem wyjścia do wszelkich kuchennych kombinacji. To przepis, który można dowolnie modyfikować żonglując mąkami, dodając najróżniejsze dodatki.

 

Kostka masła,

dwie szklanki mąki,

pół szklanki cukru trzcinowego

1 żółtko

– to baza idealna.

 

Z podanych wyżej składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Aby stworzyć kolorowe ciasteczka na końcu do ciasta dodajemy owoce z Różdżki Smaku – tyle, ile potrzebujemy by nasze ciasto ładnie się zabarwiło. Jagoda zabarwi nasze ciastka na fioletowo. Malina na piękny różowy kolor, tak samo jak wiśnia. Ciasteczka dzięki Różdżkom Smaku będą miały także lekko owocowy posmak.

 

Po dodaniu kolorowych dodatków wkładamy ciasto na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wałkujemy je i wykrawamy kształty ciasteczek najróżniejszymi foremkami.

 

Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut – aż lekko się zrumienią.

 

Czarujcie razem z nami, a wyjdą Wam bajecznie kolorowe ciastka, które zachwycą każde dziecko.

kolorowee