Ciasto czekoladowe z fasoli

Ciasto czekoladowe z fasoli

 

Ciasto z fasoli? Warto spróbować!

 

Gdy nie wie się z czego zrobione jest to pyszne czekoladowe ciasto – prawie nie ma szans by to odgadnąć, bo fasola jest tu świetnie zakamuflowana. Miękkie, wilgotne i ciężkie, a do tego zdrowe – takie jest właśnie ciasto fasolowe.

Czego nam potrzeba na małą porcję? (lepiej zrobić małą za pierwszym razem, bo jednak nie wszystkim odpowiada jego specyficzny smak i konsystencja)

 

1 puszka fasoli czerwonej

2 dojrzałe banany

pół tabliczki gorzkiej czekolady

łyżka kakao

2 małe jajka

3 łyżki kaszki jaglanej Czary Mamy

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

 

Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej.

Fasolę płuczemy i odsączamy na sitku.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut.

 

Po upieczemy studzimy ciasto i kroimy dopiero zimne, ponieważ ciepłe może się rozpadać. Najlepiej smakuje z lodówki. Dobrze smakuje z dodatkiem domowego dżemu lub z polewą czekoladową…