Owsiane ciasteczka marchewkowe

Owsiane ciasteczka marchewkowe

 

Ciasteczka marchewkowe to pożywna i zdrowa przekąska. Są miękkie i aromatyczne – idealne na długie jesienne wieczory do herbaty lub do zabrania ze sobą na drugie śniadanie.

 

Składniki:

100g masła lub 100ml oleju

3 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

szklanka mąki orkiszowej

0,5 szklanki kaszki owsianej lub kaszki owsianej z amarantusem

0,5łyżeczki sody oczyszczonej

szklanka marchewki startej na drobnych oczkach lub rozdrobnionej w malakserze

 

+ opcjonalnie cynamon, żurawina, orzechy, wiórki kokosowe

 

Wykonanie:

Marchewkę pokrojoną na talarki umieść razem z miękkim masłem (lub olejem), cukrem i jajkiem w misce malaksera. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce i dodaj do nich masę z malaksera. Zagnieć ciasto, dodaj mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt klejące (choć nie ma być twarde).

Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nadając im kształt ciastek.

Piecz 20-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.