Kruche ciasteczka owsiane z migdałami

Kruche ciasteczka owsiane z migdałami

 

ciastkamigdsalowe4wym

Nasze kaszki można zamienić w przepyszne ciasteczka!

Dziś mamy dla Was przepis na kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka owsiane z migdałami.

 

Składniki:

 

200g masła

szklanka mąki pszennej

szklanka kaszki owsianej lub kaszki owsianej z amarantusem

1 jajko

pół szklanki cukru trzcinowego

garść płatków migdałowych

 

Wykonanie:

 

Do dużej miski wsyp suche składniki – mąkę, kaszkę oraz cukier. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i wbij jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto (gdyby bardzo się kleiło – dodaj odrobinę mąki). Do zagniecionego ciasta dodaj migdały i połącz je z masą. Uformuj z ciasta wałek o średnicy 4 cm, zawiń go w folię spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto i krój nożem na talarki o grubości około 8-10mm. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zrumienienia (10-15 minut).

Ostudzone ciasteczka trzymaj w zamkniętym pojemniku by nie traciły kruchości.

 

ciastkamigdalowe3wymiar