Liofilizacja owoców – najbliższa naturze

Liofilizacja owoców – najbliższa naturze

Liofilizowane owoce to nic innego jak kwintesencja owocu. Bez konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Mimo obco brzmiącej nazwy są w 100% naturalne.

 

Liofilizacja to proces konserwacji sprawdzony i uznany za najbardziej zachowawczy. Polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu – oznacza to, że lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten przebiega w niskiej temperaturze oraz pod znacznie obniżonym ciśnieniem. W wyniku odwodnienia produkt końcowy traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi, a zawartość wilgoci jest zredukowana do 2%.

 

Otrzymane drogą sublimacji produkty spożywcze charakteryzuje bardzo wysoka jakość – zachowują smak, zapach oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną, tj. aminokwasy, witaminy czy enzymy.

 

Dodatkowym plusem jest przetwarzanie owoców w momencie ich pełnej dojrzałości, bez potrzeby przechowywania czy zatrzymywania wzrostu.

 

Świeże owoce, zebrane prosto z sadów, znajdziecie w naszych Różdżkach i Łyżkach Smaku w postaci owocowego pyłu.

 

 

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z NASZĄ OFERTĄ Owoców liofilizowanych!    

SKLEP